Einde aan 'soap' rondom Eerdse kerk; bouw begint binnenkort (video)

EERDE - De gemeente en ontwikkelaar Shaak gaan, ondanks een protesterende stichting Vrienden van de Eerdse kerk, binnenkort van start met de bouwwerkzaamheden van basisschool Petrus Paulus in Eerde. De Raad van State verklaarde vorige week het beroep van de ‘Stichting Vrienden van de Eerdse kerk’ tegen een verbouw- en restauratieproject ongegrond.

In de Heilige Antonius Abtkerk in Eerde komen tien appartementen en een kindcentrum met school en een kinderdagverblijf. De kerk, die gebouwd is in 1872, krijgt dus nieuwe functies. Ook wordt er een pastorie gebouwd naast de kerk. Daar komen dan het kinderdagverblijf en drie woningen bij. Er komen ook drie woningen komen in het huidige kerkgebouw. De kapel blijft voor kerkgangers toegankelijk. Er kunnen nog steeds missen, begrafenissen en huwelijken worden gehouden. De ontwikkelaar zegt dat het werk nu moet beginnen om voor het schooljaar in de zomer 2025 begint, klaar te zijn. De Eerdse kerk werd in 2015 verkocht aan de projectontwikkelaar.

‘Wedergeboorte’
Na negen jaar overleg en vertraging start de verbouwing. De gemeente en Shaak nemen het risico te starten met de bouwwerkzaamheden voordat de bouwvergunning onherroepelijk is. Architect Ton Verhoeven spreekt namens ontwikkelaar Shaak van goed nieuws. “We zijn blij dat de gemeente zo dapper is dit besluit te nemen. De kerk wordt drukker, duurzamer en helemaal gerestaureerd. De Eerdse kerk krijgt zo een wedergeboorte en is dan klaar voor de volgende honderd jaar.”

Hoger prijskaartje
De Eerdse bewoners, die Omroep Meierij sprak op straat, waren allemaal vóór het plan om zo snel mogelijk de verbouwing te beginnen. “We hebben veel kinderen in Eerde en die moeten naar een goede school kunnen”, zei een mevrouw. Een meneer, die niet voor de camera wilde, zei dat hij de hele kwestie over de Eerde maar een soap vond. “De school is helemaal versleten”, zei een omwonende. De jarenlange vertraging heeft volgens de architect Ton Verhoeven ook gevolgen voor de kerk. “De staat van de kerk gaat hard achteruit. Vooral het dak is toe aan restauratie.” Hij schat dat de restauratie vanwege de vertraging minimaal anderhalf miljoen euro gaat kosten. “Ik vind het te gek voor woorden dat een paar mensen dit zoveel jaren tegen kunnen houden. Het kostenplaatje is door duurdere bouwmaterialen een stuk hoger geworden”, aldus een inwoner uit Eerde.

‘Vrienden’
Er loopt nog een ander protest van de ‘Vrienden’ tegen de verbouwing. Ze kunnen nu het bestemmingsplan onherroepelijk is, nog wel in beroep gaan tegen de verleende omgevingsvergunning. De ‘Vrienden van de Eerdse kerk’ wilden net als de Petrus Paulus basisschool niet reageren. Verhoeven: “De andere procedure van de ‘Vrienden’ gaat over dezelfde zaken en loopt bij de Commissie Rechtsbescherming. Die uitspraak kan nog een half jaar tot één jaar op zich laten wachten.” De ouders van kinderen richtten eerder dit jaar de actiegroep de Noodklok op. Zij pleiten voor de start van de bouw. De petitie die ze hebben gestart is inmiddels 871 keer ondertekend. Verhoeven: “Ik hoop dat alle kinderen, toekomstige bewoners en kerkbezoekers hier veel plezier aan gaan beleven. Dat zelfs de Vrienden zeggen ‘het is toch iets moois geworden’.