Effectieve verkiezingsretoriek: geen grote zandafgraving Boerdonk

MEIERIJSTAD – ‘Verkiezingsretoriek’.
Dat was donderdagavond een term die het meeste opviel en hoewel burgemeester Kees van Rooij herhaaldelijk probeerde die retoriek in te perken slaagde hij daar maar nauwelijks in. Maar die retoriek zorgt er wel voor dat de plannen voor een grootschalige zandafgraving in Boerdonk een stuk moeilijker zijn geworden; dat het openlucht zwembad in het Prins Willem Alexander sportpark mogelijk in ieder geval nog een jaar langer open blijft en dat ziekenhuis Bernhoven zich mag verheugen op morele, maar geen financiële, steun van Meierijstad.


Het mag duidelijk zijn. Op 16 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen en dus werd donderdagavond voor de laatste keer vergaderd, waarbij niet zozeer een fiks aantal voorstellen van het college maar vooral een aantal ‘vreemde moties’ (want zo heten moties die worden ingediend en die niet gekoppeld zijn aan een concreet raadsvoorstel nou eenmaal) zorgden voor soms felle politieke discussies.
Maar je kunt je natuurlijk afvragen of daar iets mis mee is. En of dat zelfs juist niet wat vaker, ook zonder verkiezingen in zicht, het geval zou mogen zijn.

Boerdonk
Een fraai voorbeeld van hoe plaatselijke politiek effectief kan zijn is het plan van de firma Smals uit Cuijk om in Boerdonk een gebied van maar liefst 47 hectare (‘groter dan Boerdonk zelf’ aldus Laurens van Voorst van Hart) te gaan gebruiken als zandafgraving. En in de dan ontstane afgraving een groot recreatie-meer te laten ontstaan. Een plan dat in circa 30 jaar gerealiseerd zou moeten worden.
D66, de PvdA en Groep Witlox hamerden er op dat de gemeente juist altijd open moet staan voor initiatieven van burgers, bedrijven en organisaties en dat via participatie van de burgers er dan een plan kan worden ontwikkeld waar de gemeenteraad uiteindelijk over moet beslissen. En omdat er nog helemaal geen plan is ingediend wordt volgens deze partijen dat participatieproces nu op voorhand gefrustreerd. “Je weet niet waartegen je nu njet zegt” zo betoogde D66.
Alle andere partijen, en dus een zeer ruime meerderheid, schaarden zich achter een motie die steun uitsprak voor het actiecomité dat in Boerdonk is ontstaan en dat ‘nu niet en nooit niet’ wil meewerken aan plannen voor ‘Boerdonk aan zee’.

Dat actiecomité heeft haarfijn aangevoeld op welk moment en met welke argumenten en middelen ze die plannen zouden kunnen torpederen: vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen en met een uitgekiende campagne, uitmondend in de protestmanifestatie van zaterdag 12 februari. En dus kreeg het college de opdracht om niet mee te werken aan een plan dat nog niet is ingediend. Het laatste woord over zandwinning in Boerdonk is vast nog niet gezegd, maar de firma Smals weet nu al wel dat het heel wat voeten in aarde zal hebben voordat er eventueel een eerste schop de grond in zou kunnen gaan.

Protestactie in Boerdonk

Openlucht zwembad
En ook de toekomst van het openlucht zwembad in Veghel zorgde voor bijna een uur ‘politiek vuurwerk’. Dat zwembad is dringend aan een fikse opknapbeurt toe, maar de eigenaar, Laco, zou daar niet zoveel voor voelen (of willen uitgeven) en zou wellicht het bad willen sluiten en de grond dan als woningbouw grond willen verkopen. En dat zou allemaal kunnen omdat het contract dat de gemeente met Laco heeft in september van dit jaar afloopt.


Pauline Savelsberg is daarom een burgerinitiatief begonnen om dat te voorkomen en HIER, VVD, Lokaal en Lijst Blanco wilden het gemeentebestuur oproepen om dat initiatief met raad en daad bij te staan en snel te onderzoeken hoe het open lucht zwembad behouden kan blijven voor Veghel.

Wethouder Van der Pas wist na wat heen-en-weer praten echter uiteindelijk de handen op elkaar te krijgen voor haar suggestie om het contract met Laco nog een jaar te verlengen en zo meer tijd (en politieke ruimte) te krijgen voor een oplossing die niet alleen rekening houdt met het open lucht zwembad, maar ook met de andere sportvoorzieningen in het PWA.

Openluchtzwembad Veghel

Bernhoven
En de derde ‘motie vreemd’ was om voorstel om steun uit te spreken aan aan het bestuur en de medewerkers van Bernhoven. Dit ziekenhuis is in zwaar (financieel) weer gekomen en moet waarschijnlijk 150 banen schrappen. En gaan samenwerken met een groter ziekenhuis waarbij het niet op voorhand zeker is dat Bernhoven volledig zelfstandig kan blijven.

Ook dit voorstel werd op de valreep toch nog even een politiek gekrakeel (‘schaamt u zich de ogen niet uit de kop’ zo sneerde Ruud Merks van de SP richting VVD die deze motie had ingediend) maar toen was het inmiddels al dik over half elf en vonden eigenlijk alle raadsleden met burgemeester Kees van Rooij dat het tijd was om de politieke rijen te sluiten en steunde uiteindelijk de hele raad dit voorstel. Maar niet zonder dat de burgemeester nog wel expliciet had duidelijk gemaakt dat die uitspraak voor steun niet mag worden uitgelegd als een toezegging voor financiële steun.

Bernhovenziekenhuis Uden