Eerste wijken Meierijstad gaan praten over aardgasvrij

MEIERIJSTAD - De gemeente Meierijstad begint deze week met digitale informatieavonden over het aardgasvrij maken van woonwijken. In Nederland moeten alle huizen in 2050 van het aardgas af zijn. Meierijstad wil daarmee beginnen in 2030.

Omdat het een ingrijpend proces is worden vanaf nu al gesprekken gevoerd met bewoners. Er is een longlist gemaakt van wijken die in aanmerking komen om als eerste over te schakelen op een andere energiebron. Die longlist zal de komende negen jaar kleiner worden en uiteindelijk blijven er twee wijken over. waar begonnen wordt.

De eerste digitale informatieavonden zijn op 4, 10 en 11 februari. Daarnaast is er vanaf deze week online een digitale vragenlijst in te zien.

De gemeente wil in deze eerste fase van het proces weten hoe de sociale samenhang is in wijken; of bewoners als actief bezig zijn met energievraagstukken en hoe de financiële draagkracht van de wijkbewoners is.

De komende week komen als eerste de volgende wijken aan de beurt:

Schijndel: Boschweg Noordoost, Boschweg Zuidwest, De Beemd, De Borne rondom het Stamhuis, Grevekeur, Hoevenbraak, Hopstraat, Hulzebraak en Plein.

Sint-Oedenrode: Centrum-Noord.

Veghel: De Bunders met uitzondering van Bundershoek, Oranjewijk en Dorsveld, Veghel Zuid, ’t Ven.

Erp: Vlaskamp, Centrum.

Eerde: het hele dorp.