Eerste paal voor nieuwe hopveld de grond in

SCHIJNDEL – Bij de Schaapskooi in Schijndel wordt woensdag 29 juli de eerste paal geplaatst in een hopveld.

In 2019 heeft Stichting Schaapskooi Schijndel in samenwerking met een groot aantal vrijwilligers van Stichting ’t Hopbelleke het initiatief genomen een nieuw hopveld aan te leggen. Het hopveld aan het Voorste Puthorstje nadert haar maximale levensduur (voor hopteelt ongeveer 15 jaar) en daarom wordt een nieuw hopveld aangelegd.

Eerste groeiseizoen is 2021
Een werkgroep is bezig dit project uit te voeren. Vanwege de coronamaatregelen is er een aantal maanden geen activiteit geweest. Nu is echter het stadium bereikt dat de hoppalen geplaatst kunnen gaan worden. Een heuglijk moment omdat hiermee het hopveld haar uiterlijk en structuur krijgt. Na het zetten van de palen zal een netwerk van bedrading aangelegd worden om de palen vast te zetten. Daarna kunnen de hopplanten gezet worden. Het eerste groeiseizoen voor het nieuwe hopveld zal 2021 zijn.

Ondertussen groeien de hopplanten en hopbellen in het bestaande hopveld aan het Voorste Puthorstje gestaag door. De hopvrijwilligers zullen eind augustus en begin september weer druk zijn met het plukken van de hop van het bestaande hopveld. Ook het werk van de oogst komt jaarlijks terug. Op zondag 13 september is het traditionele hopoogstfeest weer gepland.

testplaatsing van de hoppalen