Eerste Neem-Geef kast in Schijndel: ‘Versneld door coronacrisis’

SCHIJNDEL - Op allerlei plaatsen zie je tijdens deze coronacrisis initiatieven ontstaan om mensen een hart onder de riem te steken of de mensen die het niet zo breed hebben te helpen. Aan de Eikenstraat is vanaf maandag een Neem-Geef kast geplaatst. Hier kunnen mensen levensmiddelen in doen of er iets uit halen.

Hulpgroep Samen Sterker voor Meierijstad
Initiatiefneemster is Karin Flisijn. Zij heeft een jaar geleden op Facebook een hulpgroep opgericht @Samen Sterker voor Meierijstad. Deze hulpgroep is er voor de minima en mensen die overal net buiten de boot vallen en daardoor nergens recht op hebben. Flisijn: “Deze kast stond al in de planning maar is door de coronacrisis nu versneld geplaatst. Delen deden we voor de cirsis ook al met de hulpgroep. Mensen die willen doneren mogen iets in de kast zetten en die het nodig hebben halen er iets uit. We hebben veel samengewerkt met de voedselbank maar die hebben nu hun eigen zorgen om voldoende producten te krijgen”.

Hamsteren
Flisijn: “Gelukkig is het nu wat minder maar in de tijd dat mensen gingen hamsteren waren de goedkopere producten eerder uit de schappen verdwenen. Hierdoor moesten mensen die minder hebben te besteden duurdere producten kopen en waren zo eerder door hun weekgeld heen.”

Meer Neem-Geef kasten
Of dit project over andere delen van Meierijstad wordt uitgerold is afhankelijk van de ervaringen. “We gaan eerst kijken hoe dit gaat. Ik heb dit project opgezet in samenspraak met de gemeente. We gaan eerst even kijken hoe dit loopt, want je moet mensen ook vertrouwen. Er loopt iedereen langs en we moeten niet hebben dat de kast zomaar ineens helemaal leeg is. Mocht het goed uitpakken dan komt er ook een Neem-Geef kast op de Boschweg in Schijndel. Daar hebben we al contact over met leden van de hulpgroep” zo zegt Karin.

VIDEO Neem-Geef kast
Fotograaf: Jan van Oort