Eerste middagfilm in ’t Spectrum 'De Dirigent'

Filmclub Schijndel
Filmclub Schijndel is een filmhuis met 4 locaties in Schijndel. Elke locatie heeft zijn eigen karakter. In de nieuwe podium accommodatie 't Spectrum worden filmhuisfilms vertoond voor een breed publiek terwijl in Het Gasthuis de kleine pareltjes, themafilms en filmprojecten in een andere setting vertoond worden. Voor de echte filmliefhebber die voor niets terug schrikt zijn er de speciale films in Het Doekje. Verder is er twee keer per jaar een gratis openluchtfilm op locatie.

Film omschrijving
Amerika 1926: De Nederlandse 24 jarige Antonia Brico (Christanne de Bruijn) is als kind met haar ouders (Annet Malherbe en Raymond Thiry) geëmigreerd naar Amerika. Ze droomt ervan om dirigent te worden, maar die ambitie wordt door niemand serieus genomen. Haar pianoleraar adviseert haar om geen toelating te doen voor het conservatorium. Omdat ze weinig meer te verliezen heeft, keert ze terug naar haar geboorteland waar ze de beroemde dirigent Mengelberg (Gijs Scholten van Aschat) smeekt om dirigeerlessen. Mengelberg ziet dat helemaal niet zitten en stuurt haar door naar Berlijn, waar ze tegen alle verwachting in als vrouw meer kans blijkt te maken. Na haar tweejarige studie aan de Rijksacademie voor Muziek zal ze daar als eerste vrouw het beroemde Berlijns Philharmonisch Orkest dirigeren. De spanning wordt haar bijna te groot, als de liefde van haar leven haar voor het blok zet. Wat zal Antonia kiezen?

De film De Dirigent is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de uit Nederland afkomstige Antonia Brico. Eind jaren ’20 was zij de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld die succesvol grote symfonie orkesten dirigeerde. Tot voor kort lukte het vrouwen nauwelijks om aan de top van de wereldranglijst van belangrijkste dirigenten te komen. Dit jaar benoemde het Radio Filharmonisch Orkest voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een vrouwelijke chefdirigent: Karina Canellakis.

Info
Donderdag 24 januari, in podiumzaal ’t Spectrum, aanvang 14.00 uur. Reserveren voor deze film is niet nodig er zijn 242 stoelen (maar vol=vol). Voor leden van de filmclub is de toegangsprijs € 6.50, voor niet leden € 8.00. Voor bezoekers met een pasje van het KBO is de toegang € 7.50 en is er een gratis kopje koffie of thee in de pauze.
Meer informatie over Filmclub Schijndel is te vinden op www.schijndelfilm.nl.

SCHIJNDEL - Sinds de opening van de nieuwe podiumzaal in ’t Spectrum kan Filmclub Schijndel nu ook overdag films vertonen. Goed nieuws dus voor de filmliefhebbers. Vorig jaar werd op 2 oktober de eerste film 'Au Revoir Là-Haut' in de nieuwe podiumzaal gedraaid. Voor de eerste middagfilm aanstaande donderdag 24 januari om 14:00 uur is gekozen voor 'De Dirigent' gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de uit Nederland afkomstige Antonia Brico. Filmclub Schijndel gaat de komende 3,5 jaar circa 20 films per jaar vertonen in 't Spectrum. Daarvan zijn 10 Filmclub films en 10 extra films (kinderfilms in de vakanties en populaire films).