Eerste editie van Skèndels koken: 'smaakt naar meer'

SCHIJNDEL - Skèndels koken. Een nieuw concept beleefde dit weekend haar eerste editie. Twee Schijndelse ondernemers bedachten in deze coronatijd een online kookworkshop. De ingrediënten worden door de deelnemers bij het restaurant opgehaald waarna de mensen thuis het recept klaarmaken. De chef-kok van het betreffende restaurant geeft daarbij aanwijzingen via een live-stream. Zijn er vragen dan worden die direct door de kok beantwoord.

Eerste editie
De eerste editie van Skèndels Koken werd verzorgd door chef-kok Arwin van Kaathoven van restaurant De Nachtegaal. Van Kaathoven: “Harold van Veghel (eventonizer.nl) en Toon Wouters (werkeninoostenrijk.nl) hebben ons benaderd met dit concept omdat ze iets op de markt wilden zetten tijdens deze coronacrisis en daar zijn we mee aan de slag gegaan. We hebben een paar proeffilmpjes opgenomen waar we enthousiaste reacties op hebben gekregen. Het gevolg is dat we dit weekend live voor de eerste keer een kookworkshop geven.”

Dat smaakt naar meer
Mevrouw Goossens is een van de deelnemers: “Ik doe vooral mee om de Schijndelse horeca te ondersteunen. Natuurlijk hou ik ook van lekker eten. Ik weet nog niet precies wat er op het menu staat maar met een beetje hulp van de chef-kok moet het lukken”. Later op de avond schrijft ze: ‘Het was super leuk en heel erg lekker. Voor herhaling vatbaar’.

Steun en smaak in coronatijd
Alle maatregelen rondom bestrijding van het coronavirus zorgen ervoor dat de horeca voorlopig nog gesloten is. Het restaurantpersoneel zit thuis en zo dus ook de koks. Terwijl het in crisistijd extra belangrijk is in contact te blijven met de trouwe achterban. “Met Skèndels koken zijn we de Schijndelse horecaondernemers tot steun”, legt Harold van Veghel uit. “We hebben een concept bedacht waarmee ze in de picture blijven. En waarvan iedere Schijndelaar mee kan proeven!”

Het principe
Van Veghel: “Met een online kookworkshop laat een restaurant zien wat zijn specialiteiten zijn. De chef-kok van het betreffende restaurant praat de mensen thuis al kokende door het recept heen. Hij of zij heeft ook het gerecht bedacht en samengesteld. Op de dag van het live event kunnen de thuiskoks hun ingrediëntenpakket ophalen bij het restaurant, om vervolgens ’s avonds vanuit hun eigen keuken deel te nemen aan de kookworkshop. Hebben ze vragen tussendoor? Of willen ze even iets overleggen? De chef kookt en geeft continu uitleg en tips. Een meesterlijk menu op tafel zetten was nog nooit zo makkelijk.”

Video Skèndels koken
Fotograaf: Jan van Oort
Skèndels koken