Eerste DigiTaalpunt in Het Medisch Huis

VEGHEL – Met het bevestigen van het bordje DigiTaalpunt opende wethouder Johan van Gerwen woensdag 1 maart het eerste DigiTaalpunt in Meierijstad. Dat gebeurde in Het Medisch Huis aan Leo van der Weijdenstraat 21 in Veghel. Alle inwoners uit Meierijstad kunnen daar voortaan elke woensdag terecht voor gratis informatie en advies over lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden.

Het lijkt vanzelfsprekend dat je deze (digitale)vaardigheden in huis hebt. Toch is het niet iedereen gegeven om (klein)kinderen voor te lezen of een verjaardagskaart te schrijven. Om in de supermarkt wisselgeld na te tellen of een e-mail te versturen. Ook is het voor veel mensen lastig om een brief van de huisarts of de bijsluiter van medicijnen te lezen. Vandaar de keuze van de medewerkers van het reeds bekende DigiTaalhuis om in Het Medisch Huis een DigiTaalpunt te vestigen. Medewerkers van de bibliotheek en ONS welzijn zitten hier voortaan elke woensdag van 9.00 tot 12.00 uur klaar om hulp te bieden.

Eerste succes
Het DigiTaalpunt was nog niet eens officieel geopend of de vestiging wierp al zijn vruchten af. Toen medewerkers tijdens het inrichten hoorden dat een bezoeker van de apotheek de inhoud van een bijsluiter niet begreep, schoot men direct te hulp. Dat was de eerste tevreden klant.

Ook hulp bij patiëntenportaal
Medewerkers van Het Medisch Huis zijn op de hoogte van de mogelijkheden om patiënten door te verwijzen naar het DigiTaalpunt. Kim Tenniglo is praktijkmanager van de huisartsenpraktijk in het Medisch Huis. Zij zegt: "Wij merken dat wij steeds meer digitaal gaan. Dat is om de druk op de huisartsen te verminderen. Niet alle patiënten kunnen daarmee omgaan. Dan is het fijn om te weten dat zij hulp kunnen vinden bij het DigiTaalhuis dat hier nu is gevestigd."

Hulp op maat
Diana van Rossum is sinds een half jaar Taalnetwerk coördinator voor de gemeente Meierijstad en aanjager van het initiatief: “Door als Taalnetwerk en Het Medisch huis samen te werken, kunnen mensen sneller en op maat geholpen worden. Je hoeft het niet altijd alleen te doen. Als je het moeilijk vindt om een formulier in te vullen of een brief te lezen, kun je daar direct hulp bij krijgen. En wil je meer ondersteuning, kunnen we op dat moment samen kijken naar de mogelijkheden," legt Van Rossum uit.

DigiTaalhuis
In Meierijstad is een DigiTaalhuis gevestigd in de bibliotheken van Veghel en Sint-Oedenrode. Inwoners van Schijndel kunnen terecht in ’t Spectrum. Daar worden gratis cursussen gegeven. Er is een lees- en schrijfkring, taalcafé, een cursus computer of omgaan met de smartphone. Ook heeft de bibliotheek een Informatiepunt Digitale overheid. Mensen kunnen daar vragen stellen over bijvoorbeeld DigiD of het aanvragen van toeslagen.

Van Rossum: "Hoewel bij de bibliotheek iedereen van harte welkom is, merken we dat we niet iedereen bereiken. Soms hoor ik dat mensen denken dat ze lid moeten zijn van de bibliotheek. Maar dat is voor het aanbod van het DigiTaalhuis of Informatiepunt Digitale overheid niet het geval. Daar mag iedereen gebruik van maken. Daarom ben ik blij met de opening van het DigiTaalpunt in het Medisch Huis. Het is belangrijk dat inwoners van Meierijstad op meerdere plekken terecht kunnen. Dichtbij de mensen en de drempel zo laag mogelijk houden. Zorgen dat ze ons zien. Dan kunnen wij hen helpen. Dat is de bedoeling."

Vraag of advies?
Elke woensdagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur is het DigiTaalpunt in Het Medisch Huis geopend. Het is te vinden direct rechts in de apotheek. Of kom tijdens de openingstijden naar de bibliotheek aan Markt 1 in Veghel.