Eerste Coronacafé is een feit

MEIERIJSTAD – Rare tijden vragen om nieuwe oplossingen. De coronacrisis zorgt voor tal van nieuwe initiatieven. Woensdag 2 december opende het Coronacafé voor het eerst haar online deuren. Welke gasten zouden zich aandienen en hoe ziet die eerste bijeenkomst er uit?

Ingrid Los en Jorn Brummelenbos waren namens Welzijn De Meierij de gastvrouw en gastheer. Rond 19.30 uur logden de meeste bezoekers in. Het was eerst even de boel technisch afstemmen in een Teams-omgeving. Daarna stelden de gasten stelden zich kort voor en vertelden waar ze vandaan kwamen.

Hoe verloopt de eerste sessie van het Corona café?

Als gevraagd wordt waarom de bezoekers zich hebben aangemeld komen meteen verhalen los. Brigitte neemt deel vanwege haar gevoel van eenzaamheid, waar ze als mantelzorger een beetje in is blijven hangen. Ze merkt dat ze te weinig mensen ziet. Ze werkt thuis. Voor de fun winkelen doet ze niet meer en ze spreekt haar vriendinnen alleen nog online. Het leven vindt ze minder leuk. Daarom heeft zij zich aangemeld voor het coronacafé. Ze wil graag ook even horen hoe mensen denken over vaccinatie tegen corona. Een besluit nemen moet ze altijd alleen doen en dat vindt ze lastig.

Antonet vindt winkelen nu stressig. Ze mist een knuffel door het verplichte afstand houden. Helaas lost het coronacafé dit niet op, maar je kunt er wel over praten. In een open en eerlijk gesprek vertelt ze over zaken die haar raken.

Ondertussen kunnen de deelnemers zelf een kopje thee drinken. Er is aandacht voor elkaars verhaal en er is herkenning van de problemen die boven tafel komen. Met drie bezoekers is het een rustige bijeenkomst, maar dit maakt het mogelijk dat er al snel wat diepte in de gesprekken komt. Ervaringen met verdriet en overlijden worden gedeeld. Moeilijke belevenissen bespreken zorgt voor een vertrouwde band. Er komen goedbedoelde tips naar boven.

Elke woensdagavond open

Mensen die het coronacafé willen bezoeken ontvangen een link waarmee ze elke woensdagavond in kunnen loggen. Het begint om 19.00 uur en eindigt om 20.30 uur. Aanmelden kan via coronacafe@ons-welzijn.nl.

LEES OOK: Bijkletsen in het Coronacafé