Eerste bomen geplant in nieuw geboortebos Schijndel (video)

SCHIJNDEL - In 2010 werd het eerste geboortebos aangelegd in het Schijndelse Wijboschbroek. Nu twaalf jaar later is dit geboortebos vol. Het bos in Wijboschbroek is een van de geboortebossen van de Stichting Nationale Boomfeestdag en is eigendom van Staatsbosbeheer. Gezamenlijk is ervoor gekozen om een nieuw bos aan te leggen. Zaterdag werd de eerste boom geplant in dit tweede geboortebos aan de Broekkantsedijk.

Eerste boom in het nieuwe geboortebos
Voordat de kinderen hun boom mochten planten werd de eerste boom door wethouder Jan van Burgsteden samen met Staatsbosbeheer en met hulp van veel kinderen in de grond gezet. De wethouder benadrukte nog eens de bijzonderheid van dit nieuwe bos: “Dit is een bijzonder bos, een geboortebos. Door het kopen van een boom is de koppeling tussen kind en de natuur gemaakt. Later als ze terug gaan naar dit gebied kunnen ze genieten van de mooie natuur waar we nu staan”.

Eerste kus
Hierna gingen de eerste 50 bomen de grond in. Voor Dori Clavau was het al de derde keer dat ze een boom plantte voor een kleinkind: “We vinden het een mooi symbool dat een kleinkind een eigen boom heeft. We zijn heel erg bezig om de aarde goed achter te laten voor onze kleinkinderen. Ze kunnen later met vriendjes en vriendinnetjes hier naar toe. En misschien is hier dan wel de eerste kus…”.

Andere aanpak
In het eerste geboortebos werden koningslinden geplant. Dat gebeurde op de traditionele manier zoals we een bos kennen met bomen in dezelfde soort en op regelmatige afstanden van elkaar. In dit tweede geboortebos is gekozen voor een heel andere aanpak. Frank Nooijen projectleider Boomfeestdag: “Het risico van het planten van allemaal dezelfde soort bomen is dat als er een ziek wordt het hele bos verdwijnt. Om de diversiteit te bevorderen planten we nu meerdere soorten aan zodat het bos voor de toekomst meer bestendiger is”

Wethouder Jan van Burgsteden plant de eerste boom
Fotograaf: Jan van Oort
Zelf je geboorteboom planten
Fotograaf: Jan van Oort
De aanplant van geboortebomen
Samen met vader en opa je geboorteboom planten