Eerbetoon aan Veteranen in Meierijstad

MEIERIJSTAD – In de gemeente Meierijstad wonen vele veteranen die na 1940 rechtstreeks betrokken zijn geweest bij oorlogshandelingen of vredesmissies. Zij werden namens de Nederlandse samenleving ingezet in oorlogs- of daarmee vergelijkbare omstandigheden.

Deze militairen veteranen werden samen met hun partner of begeleider uitgenodigd om aanwezig te zijn bij officiële ceremonies, die vrijdag in Schijndel en Veghel tegelijkertijd plaatsvonden. In Schijndel bij de Mariakapel aan de Markt en in Veghel bij het Veteranenmonument aan de Kolonel Johnsonstraat.

“Present”
Een bijzonder moment tijdens de plechtigheid in Veghel was het opnoemen van de namen van de Veghelse gesneuvelden; korporaal Piet van Boven, korporaal Toon van de Donk, soldaat Theo van Dooren, soldaat Henricus Raaymakers, soldaat Adrianus Vermeulen en kapitein Michael Donkervoort. Na iedere naam meldde Sven van Asperen de betrokkene “Present”. Uit eerbied voor hen en het gevoel versterkend dat ook zij bij de plechtigheid aanwezig waren.

Driekleur
Naast de toespraak van burgemeester Kees van Rooij, droegen Nico Vreeswijk, Ajvie Djeen Selten en Djeelie van den Bosch een gedicht voor. Leerlingen van basisschool Bernadette begeleidden de burgemeester, Dennis van Esch en Peter Koopmans bij de kranslegging en bloemenhulde. De bijeenkomst werd besloten met het spelen van de Taptoe door Pieter Elissen en het hijsen van de Nederlandse driekleur door Peter van Bohemen.

Herdenking in Veghel
Herdenking in Schijndel