“Eenzaamheid is nog te vaak een taboe”

MEIERIJSTAD – Tijdens de Week van de Eenzaamheid wordt extra aandacht gevraagd voor mensen die eenzaam zijn. In Meierijstad is er de ‘Coalitie Eenzaamheid Meierijstad’, waarin verschillende organisaties samenwerken om eenzaamheid aan te pakken.

Eenzaam zijn: niemand geeft graag toe dat hij of zij dat is. Het is goed om te weten dat juist veel mensen met eenzaamheid kampen. De cijfers liegen er niet om. In Meierijstad ervaart 48% van de ouderen eenzaamheid en van die groep voelt 45% zich sociaal en 43% emotioneel eenzaam. Logisch dat de gemeente Meierijstad, ONS Welzijn, Welzijn de Meierij, GGD Hart voor Brabant, KBO, Join us, Brabant Zorg en het PieterBrueghelHuis samen als coalitie optrekken in Eén tegen Eenzaamheid. Samen maken deze organisaties plannen en programma’s om eenzaamheid bespreekbaar te maken en tegen te gaan.

Erkenning als eerste stap
Eenzaamheid ervaart iedereen op zijn eigen manier. “In theorie onderscheiden we drie soorten eenzaamheid,” legt Maren Brakken uit. Zij werkt als sociaal werker bij Welzijn de Meierij en maakt ook deel uit van de coalitie Eén tegen Eenzaamheid. “Bij eenzaamheid denken mensen meteen aan gebrek aan vrienden en kennissen. Deze sociale eenzaamheid is het bekendste. Maar ook als je wel vrienden en kennissen hebt kun je je eenzaam voelen. Dat komt dan omdat je je niet verbonden of begrepen voelt. Ook deze emotionele eenzaamheid komt vaak voor. Sommige mensen voelen zich eenzaam omdat ze de zingeving in hun leven missen. Dit noemen we existentiële eenzaamheid. Deze vorm komt relatief weinig voor, maar is voor de persoon zelf heel ingrijpend.” Welke vorm van eenzaamheid iemand ook ervaart: het is belangrijk dat iemand zijn eenzaamheidsgevoelens erkent. “Dat is de eerste stap om, eventueel samen met iemand anders, te kijken welke aanpak helpt om minder eenzaam te zijn.”

Speerpunt voor 30+
Er zijn veel organisaties en activiteiten die eenzaamheid tegengaan. Vaak zijn die gericht op ouderen of juist jongeren. Maar ook 30 +’ers kunnen eenzaam zijn. “Juist deze groep is weinig zichtbaar,” constateert Maren. “Daarom is deze groep bij onze coalitie ook een speerpunt. We weten dat onder meer alleenstaande ouders zich vaker dan gemiddeld eenzaam voelen. Maar ook singles in deze leeftijdscategorie voelen zich soms eenzaam. Juist voor deze groep willen we extra aandacht vragen en nieuwe activiteiten ontwikkelen. Dat begint met het bespreekbaar maken van eenzaamheid en het vergroten van het besef dat eenzaamheid elk mens in elke levensfase kan treffen.”

Omzien naar elkaar
Tijdens corona lag eenzaamheid extra op de loer. Toch signaleert Maren dat aanvankelijk mensen meer naar elkaar omkeken. “Er was toen veel saamhorigheid en mensen waren zich bewust van anderen die door de epidemie in een sociaal isolement dreigden te komen. Een praatje, een kaartje, een telefoontje … Het is iets kleins, maar kan écht verschil maken. Juist daarom hebben we tijdens de Week van de Eenzaamheid een speciale winkelmuntjesactie. We delen gratis winkelmuntjes uit met een kleine ‘challenge’, zoals ‘wie ga jij vandaag blij maken’ of ‘nodig je buurman/vrouw uit voor kop koffie’. Op deze manier hopen we dat mensen wat meer naar elkaar omkijken. Dat doel hebben we ook met de speciale Facebookpagina ‘Omzien naar elkaar’. We hopen dat heel veel inwoners deze pagina gaan volgen! En natuurlijk helpen we graag mensen individueel. Mijn collega’s Esther de Bie van ONS Welzijn in Veghel en Nelleke Zomer van Welzijn de Meierij in Rooi helpen je graag. Ik doe dat graag voor mensen in Schijndel. We luisteren naar je en kijken samen met jou wat voor jou werkt!”