Een uit de hand gelopen hobby werd een Opelmuseum (video)

Jan Verbrugge tussen zijn verzameling in het Opelmuseum in Keldonk.
Fotograaf: Paul van Asseldonk

KELDONK – In 1998 kocht hij zijn eerste Opel. De iconische Opel Manta, een oranje exemplaar, die het begin markeerde van zijn verzameling Opels, die inmiddels uit 21 exemplaren bestaat. Pas anderhalf jaar geleden bouwde Opel-liefhebber Jan Verbrugge naast zijn huis tussen Keldonk en Erp een showroom om ongeveer de helft van zijn collectie te onder te brengen. De rest van zijn Opel Manta’s, Kadetten, Corsa’s en GP’s staat in schuren in de omgeving gestald. “Een uit de hand gelopen hobby”, noemt Verbrugge zijn verzameling oldtimers van Duitse makelarij.

Op een bordje naast de ingang van het gebouw staat de tekst ‘Jan’s Museumke’. Jan Verbrugge lacht: “Een cadeau van zijn broer Gerard die zijn initiatief wel weet te waarderen. “De oudste die hij heeft is een Opel Record Olympia van 1957. De eigenaar moest wel zeker weten dat de auto in goede handen kwam. Toen ik hem vertelde dat ik een fervent verzamelaar ben, was het goed.”

De 69-jarige verzamelaar die zelf altijd als automonteur heeft gewerkt, kocht in 1998 zijn eerste Opel Manta van een klant van de Opeldealer waar hij toen in dienst was. “De oranje Manta kostte 3.850 gulden, best veel in die tijd. Nu zal de oldtimer zo’n 9.000 euro waard zijn”, schat Jan. “Ik laat mijn Opels binnenkort allemaal taxeren, het is ook een beetje wat de gek ervoor geeft.” Maar dat is niet waar hij het voor doet. Zo lang ik er nog van kan genieten blijven ze hier. Daarna kunnen mijn vier kinderen en dertien kleinkinderen ermee doen wat ze willen.”
Komende zondag is het Nationale Molendag. Een aantal van Jan’s oldtimers is dan tussen 10.00-16.00 uur te bewonderen bij de molen van Keldonk.

Jan is in zijn werkzame leven altijd automonteur geweest.
Fotograaf: Paul van Asseldonk