Een sparkle voor vrouwen die kanker hebben of genezen zijn

MEIERIJSTAD – Als het aan Elsbeth Slippens uit Veghel ligt, sturen vrouwen de komende weken een speciale Sparkle met de hashtag #een sparklevoor jou, naar moeders, zussen, schoonzussen, vriendinnen en alle andere vrouwen die hun leven met of na kanker leven. Elsbeth omschrijft de sparkle als een krachtbron, een moment van kracht en liefde die je hen daarmee geeft: “Dat je aan ze denkt en steunt in hun moeilijke tijd”, aldus Elsbeth zondagmorgen in de radiouitzending van de 55 Plusshow op Omroep Meierij.

Het leven vieren
Haar initiatief heeft alles te maken met ‘cancer survivors day’ op 6 juni. Een dag die in ons land nog niet zo bekend is maar bijvoorbeeld in Amerika al 34 jaar bestaat. Op deze dag wordt het leven ‘gevierd’ met iedereen die kanker heeft of heeft gehad danwel daarbij betrokken is geweest. Ook vraagt men aandacht voor de voortdurende uitdagingen waarmee overlevenden van kanker worden geconfronteerd. “Vrouwen met de diagnose kanker hebben het niet alleen moeilijk tijdens hun ziekte. Ook na alle behandelingen en na de gezondverklaring begint pas de verwerking en moet men het leven weer gaan opbouwen”, aldus Elsbeth. Zij kwam daar zelf achter toen ze een goede vriendin bezocht die vertelde dat ze na alle behandelingen al blij was dat ze voor zichzelf een kopje thee kon zetten.

Shit or Shine
Elsbeth Slippens vindt dat ‘cancer survivors day’ ook in Nederland jaarlijks op de kalender moet staan. “Niet alleen voor de mensen die zelf kanker hebben of hebben gehad, maar ook voor hun naasten. Want die hebben het ook zwaar”, zegt de Veghelse. Om daar voortdurende aandacht voor te vragen richtte zij Shit of Shine op. Dit is een online magazine waar vrouwen terecht kunnen voor informatie die moet bijdragen aan hun herstel na kanker. Volgens Elsbeth vind je hier antwoorden en word je op een positieve manier geholpen. Bijvoorbeeld met adviezen om teom werken aan je leefstijl, voeding en beweging meer positieve energie op te bouwen. “Daarmee kom je krachtiger in het leven te staan. Mijn doel is om de shit waarin men zit om te buigen naar de shine. Deze vrouwen moeten weer gaan stralen”.

Sparkleclub

In het gratis online magazine schrijven een tiental auteurs en ervaringsdeskundigen verhalen en blogs. Zij proberen de lezers daarmee te helpen. Verhalen van vrouwen voor vrouwen, omschrijft Elsbeth de inhoud van het online tijdschrift bereikbaar via www.shitorshine.nl Bovendien kan men kiezen om lid te worden van de Sparkleclub. Een community voor lotgenoten die met elkaar praten over de antwoorden die je zoekt.

Elsbeth Slippens