Een positieve instelling, samen de schouders eronder en een historische pioniersgeest

CHV de Noordkade maakt er het beste van

(Door Joan Mutsaers)

VEGHEL - Het zijn bijzondere tijden. Zeker ook voor CHV Noordkade. Het culturele en deels ook commerciële hart van Veghel is zwaar getroffen door de corona crisis. Directeur Sebastiaan Beks geeft een toelichting op de huidige situatie.

“We hebben te maken met een nieuwe realiteit”, licht Sebastiaan toe. “We moeten constant reageren op de omstandigheden, accepteren wat er speelt en vooral denken in kansen en mogelijkheden. Dat past in de geest van CHV Noordkade. We zijn pioniers en zoeken samen met elkaar naar aanpassingen en oplossingen. We hebben nu 7 jaar, vanaf 2012, gebouwd en ontwikkelt aan ons unieke, bovenregionale concept. We gebruiken de tijd die nu vrij komt om ons te bezinnen over wat we nog extra kunnen doen.”

Tijd gebruiken voor verbetering

“We kregen vaak van bezoekers de opmerking dat het wel wat groener mag, wat minder stenig. We zijn nu volop bezig met het aanleggen van plantsoenen die passen bij de ruige industriële stijl. Op de hele parkeerplaats van de bioscoop is een klein woud van hopplanten in de grond gezet dat weelderig langs de draadstalen omhoog kan groeien. Onze bierbrouwer gaat daar dankbaar gebruik van maken.

We denken steeds na over hoe we het beste uit de strijd kunnen komen. Hoe kunnen we onze gasten verrassen als de boel weer open mag? Gelukkig beschikken we over grote oppervlaktes, zodat het wat makkelijker is om afstand te bewaren en bijvoorbeeld looproutes aan te leggen. Bij de liveoptredens van bands denken we aan het verschaffen van gratis tickets, zodat er niet te veel mensen binnen kunnen komen. Er worden televisieopnames gemaakt van praatprogramma’s en van muzikanten die online worden verspreid en er is ook een luistercafé. We prijzen ons gelukkig met een gemeente die geweldig meedenkt en betrokken is.”

Stilstand en vooruitgang

Restaurant Wittern heeft de gedwongen sluiting aangegrepen om de keuken volledig te vernieuwen en het terras aan te passen. Een koffieondernemer gebruikt een nieuwe mogelijkheid om buiten een heerlijk bakkie te schenken aan voorbijgangers. De bioscoop sloot daarbij aan met de verkoop van popcorn en chips. En nu wordt er ook kip aangeboden. Het is een beetje een kettingreactie. Bij alle initiatieven wordt wel steeds de veiligheid in acht genomen. Maar het wachten is natuurlijk op het moment waarop voorzichtig weer kan worden gestart met een veel groter aanbod van activiteiten.