Een macaber weekend voor Pastoor Ard Smulders

VEGHEL – Sinds zijn eerste communie is Ard Smulders op zondag altijd naar de kerk gegaan. Als misdienaar, acoliet en als priester. De laatste jaren als pastoor van de Franciscusparochie in Veghel. Ondanks alle voorkennis overviel ook hem het besluit dat de Heilige Missen op zaterdag en zondag kwamen te vervallen. Dat de kerk op slot ging. Ook de Missen op weekdagen vervallen in de kapel van het Moederhuis van de Franciscanessen.

Het besluit raakte het gehele pastorale team en het viel pastoor Smulders persoonlijk zeer zwaar. Immers, na zo’n 44 jaar minstens op zondag de Eucharistie gevierd te hebben en zich daar actief voor te hebben ingezet voelt dit naar en verdrietig. Hij kan de keren dat dat hij zondags door griep of vakantie in een protestants gebied niet bij een kerkdienst was op één hand tellen.

 

“We hopen en bidden dat God en de inzet van velen deze beproeving spoedig van ons zal weg nemen. Want naast beperking van dingen waar we van genieten (vasten) is dit (afzien van de Eucharistie) voor mij het ergste. Ik hoop dat u deelt in mijn beleving, en moge ons gebed zorgen dat heilige en alledaagse dingen weer normaal worden. Moge ons gebed zorgen dat allen die bijzonder lijden onder de bezoeking van dit virus kracht en genezing ondervinden. Dit alles is wellicht onze hoogste vorm van “vasten”. Moge het een uitzondering blijven” zegt Pastoor Smulders. Hij sluit af met: “Houd er a.u.b. rekening mee dat we voorlopig nooit met meer dan 30 mensen mogen samenkomen. God zegene en bescherme ons allen.