Een ligconcert, een bijzondere ervaring

Veghel – In de voormalige kloosterkapel van de Zusters Franciscanessen aan de Deken van Miertstraat in Veghel vond zondag twee keer een bijzonder concert plaats. Een ligconcert.

Op uitnodiging van wooncorporatie Area speelde saxofoniste Ellen van Geel uit Veghel gedurende een half uur muziek van de Italiaanse componist Einaudi. Om 11.00 uur zat en lag de kapel vol met toehoorders. Bij het tweede concert om 13.00 uur waren nog eens meer dan 50 muziekliefhebbers aanwezig om dit bijzondere concert mee te maken.

Madame
Bezoekers spraken na afloop van een aparte ervaring en dat zij al liggend op een matje volledig tot rust waren gekomen onder de klanken die Ellen op ‘Madame’, haar saxofoon, ten gehore bracht. Sommigen moesten na afloop zelfs even aangetikt worden om te laten weten dat het bijzondere concert ten einde was.

Volledige rust
Ook voor Ellen zelf was het een bijzondere ervaring om mensen te zien die liggend naar haar muziek luisterden. Sommige mensen waren in trance. Na afloop van het tweede concert bleef het zelfs een tijdje stil voordat de bezoekers doorhadden dat het afgesproken eindsignaal had geklonken. Het applaus was er niet minder om.

Op herhaling
Wat de meeste bezoekers betreft was het wel de eerste maar zeker niet de laatste keer dat zij een ligconcert bijwoonden. Ook Ellen van Geel heeft de smaak te pakken. “Wat mij betreft komen er nog meer concerten, zeker in zo’n omgeving als een kapel of kerk. Als er animo voor is dan laat maar komen. Dit is voor herhaling vatbaar”, aldus de Veghelse saxofoniste.