Een kwart eeuw Uurke Plat: feest in 't Spectrum

Piet Pels en Peter de Laat willen dialect levend houden

SCHIJNDEL – Het is op 6 oktober precies 25 jaar geleden dat radiopresentator Piet Pels begon met zijn programma een Uurke Plat. Zaterdag 9 oktober wordt dat jubileum gevierd met een keur aan Brabantse artiesten in ’t Spectrum in Schijndel.

Het radioprogramma is uniek in z’n soort, er is bijna uitsluitend muziek te horen van Brabantse zangers. Piet Pels wordt dan ook gezien als de ambassadeur van het Brabantse lied.

Het programma Uurke Plat is al op veel plaatsen uitgezonden. Sinds een aantal jaren hebben Pels en technicus Peter de Laat (die er bij is sinds 2003) onderdak gevonden bij eerst de lokale omroep in Schijndel en later bij Omroep Meierij. Sinds OM de radiotak heeft ondergebracht bij OSR920 is het Brabantse lied daar elke zondagmorgen tussen negen en elf uur te horen.

Dialect promoten

Het doel van Piet en Peter is om het Brabants dialect te promoten en de vervlakking en het verlies van dialect tegen te gaan. Er is een uniek CD bestand opgebouwd met meer dan driehonderd Brabantse schijven, in totaal 7000 liedjes.

Zaterdag 9 oktober wordt het 25-jarig jubileum gevierd in ’t Spectrum, waar de studio van Omroep Meierij is en waar Piet en Peter wekelijks hun programma maken. Vanaf ’s middags 13.00 uur tot eind van de middag treedt een aantal Brabantse artiesten daar live op. Onder hen zijn Nico van de Wetering, Christel de Laat, Mientje Wever, Johan Biemans en Cor Swanenberg.

Het volledige programma ziet er als volgt uit:

13.00 uur: Nico van de Wetering, Marie Christien Verstraten, Waizennutmar, Mientje Wever en Johan Biemans.

14.00 uur: Rien Bekkers, Wil Jonkers, Da Velt op en Lucy van de Geijn.

15.00 uur: Pauze.

15.30 uur: Hein Augustijn, Christel de Laat, Jeanne van de Rijt, Vandiekomsa.

16.30 uur: Taaftere, Anneke van Lankveld, Cor Swanenberg, Henk Verhagen en Emil Boinck.

Radiopresentator Piet Pels