Een goed gesprek over duurzame energie

Zondag in de 55 Plusshow

MEIERIJSTAD – Bijna zestig jaar geleden ging Nederland massaal over van steenkool op aardgas. Intussen zorgt de winning van het gas niet alleen door aardbevingen en scheuren in de gevels in de provincie Groningen, maar ook voor discussie. Met de inzichten van nu werkt de Nederlandse regering aan het terugdringen van de CO₂-uitstoot en moet ons land in 2050 aardgasvrij zijn. Reden genoeg voor het gemeentebestuur van Meierijstad om de weg naar een aardgasvrije gemeente nu al in te slaan. Hoe ze dat willen aanpakken? Daarover kun je via onder meer online videoconferenties meepraten. Zondag boren we in de 55 Plusshow op radiozender OSR 920 Omroep Meierij het onderwerp duurzame energie alvast aan met wethouder Harry van Rooijen.

Goede Doelen Week
Het Goede Doel, de Nederlandse band rond zanger Henk Westbroek, heb je vast wel eens in onze radioshow gehoord. Want wij maken je graag blij met muziek uit de jaren ‘60, ‘70 en ‘80. Maar daar gaan we het niet over hebben met Jeroen Melief. Hij is voorzitter van de GDW Veghel, de organisatie die normaal gesproken in maart de Goede Doelen Week organiseert. Maar wat is er normaal in coronatijd? Het bestuur van de stichting vindt het niet verantwoord om haar vrijwilligers in deze tijd met de collectebus langs de huizen te laten gaan. Met Jeroen praten we over het besluit om de collecteweek te verschuiven naar het najaar.

Winterwandeling vol verhalen
We zitten ondertussen nog steeds in een lockdown. Maar een wandeling is altijd nog mogelijk. Zo denken ook de medewerkers van de bibliotheek in Meierijstad erover. Daarom organiseren ze een winterwandeling vol verhalen: een looproute langs posters met een QR-code erop. En als je die scant, krijg je een verhaal voorgeschoteld uit de bundel ‘Een winter vol verhalen’. Die uitleg kan beter. Gelukkig legt Jolijn van Rossem zondag tussen 11.00 en 13.00 uur haarfijn uit wat de bedoeling is.

Poëtisch slotstuk
Voor sommigen is het poëzie, voor anderen nostalgie en voor de meesten gewoon lekkere muziek. Daarom stonden The Beatles in 1966 op één in de hitparade met Daytripper. Wie er op twee en drie stonden hoor je ook in de Top 3 uit Vervlogen Tijden. En ergens tussendoor valt er vast weer wat te lachen met het Meierijs Verhaal van Antoon Buiting. Het poëtische slotstuk hoor je aan het einde van ons eerste radio-uur. Dan draagt dichter Ingo Audenaerd van Schrijverscollectief Meierij het Gedicht van de Week voor. Het wordt zondag dus weer een fijne potpourri van informatie, muziek en kunst. Daar wil je toch bij zijn? Wil je alvast voorproeven? Kies dan eens een item uit onze podcast.