Een gewaarschuwd mens telt voor twee

MEIERIJSTAD – Vorige week werd een hoogbejaarde vrouw uit Schijndel het slachtoffer van een babbeltruc. Veel mensen denken dat zoiets hen niet zal overkomen. Maar de praktijk wijst anders uit. Regelmatig worden inwoners van Meierijstad slachtoffer van babbeltrucs. “Mensen worden vaak overrompeld door deze gehaaide dieven. Juist daarom telt een gewaarschuwd mens voor twee,” benadruk wijkagent Ger Roumen.

Overdonderen, overrompelen en snel hun slag staan: dat zijn de belangrijkste wapens die door babbeltruc-criminelen gebruikt worden. “Deze mensen bellen aan en hebben hun praatje – of beter gezegd hun smoesje – klaar. Als mensen in goed vertrouwen zo iemand binnen laten, slaan deze geoefende dieven snel en geroutineerd hun slag. Voor je het doorhebt, ben je geld of dierbare spullen kwijt. Vaak merken mensen pas later dat ze bestolen zijn,” vat Ger Roumen in een notendop de werkwijze van deze criminelen samen.

Wees voorbereid

Hoe onsympathiek het ook lijkt: het advies is om nooit onbekenden binnen te laten. Ger Roumen: “Dat begint al bij de centrale toegang van een appartementencomplex. Te vaak horen we dat mensen de deur openen zonder goed te weten wie er voor de deur staat. Belt er iemand aan die beweert bij je buren te moeten zijn? Doen dan simpelweg niet open. Dat geldt ook voor mensen die je niet kent. Zo voorkom je dat dieven ongevraagd een appartementencomplex binnenkomen en daardoor bij verschillende mensen hun slag kunnen slaan.”

Buiten de deur houden

Daarnaast drukt de wijkagent iedereen op het hart om nooit zomaar de deur open te doen en al helemaal niet om mensen zomaar binnen te laten. “Het is zaak om zulke dieven letterlijk buiten de deur te houden. Laat daarom alleen mensen binnen die je kent of met wie je een afspraak hebt. Veel babbeltrucdieven komen binnen met dubieus verhaal. Afgelopen week in Schijndel had de dievegge het smoesje dat ze een bedankje kwam brengen voor een bloemetje dat haar flatgenoot zogenaamd ontvangen had. Daarnaast beweren dieven ook regelmatig dat ze voor een bedrijf werken en bijvoorbeeld iets komen controleren. Laat ook dan niet zomaar iemand binnen, maar kijk goed of iemand de juiste bedrijfskleding aanheeft en een legitimatie draagt. Bij twijfel kun je het betreffende bedrijf bellen. Relatief nieuw is de truc waarbij een zogenaamde postbode of pakketbezorger vraagt om de kosten voor een pakketje (deels) te betalen. Nooit doen, ook niet één cent! De dief probeert zo je pinpas en -code te ontfutselen. ”

Ken de trucs

Naast babbeltrucs zijn er nog meer vormen van diefstal waar met name ouderen relatief gemakkelijk slachtoffer van worden. De zogenoemde ‘vriend-in-nood-fraude’ komst steeds vaker voor. Dieven doen zich dan voor als een kind of ander familielid in nood en vragen via Whatss-app om een groot geldbedrag. Ger Roumen: “Reageer niet meteen, maar denk eerst goed na. Bel desnoods het betreffende familielid op om na te vragen hoe het zit.” Ook babbeltrucs en stiekem meekijken bij pinbetalingen in de winkel of bij de geldautomaat komen vaak voor. De tip van Ger Roumen: “Kijk goed om je heen en laat je nooit opjagen of afleiden. Scherm je pincode bij het intoetsen altijd goed af. Wees op je hoede als iemand net na het boodschappen doen bij je thuis met een vaag verhaal aanbelt. Sommige dieven kijken in de winkel je pincode af, volgen je naar huis en bellen met een smoesje aan om zo je pinpas te stelen.”

Buiten de deur houden

Met deze tips kunnen mensen hopelijk dieven beter buiten de deur houden. “Het helpt echt om narigheid te voorkomen,” benadrukt Ger Roumen. Maar als mensen onverhoopt toch slachtoffer worden van een babbeltruc, adviseert hij dringend om aangifte te doen. “Soms schamen mensen zich omdat ze zich zo hebben laten misleiden. Bedenk dan dat dat menselijk is. Deze dieven zijn getraind om je te overdonderen en slaan gehaaid en razend snel hun slag. Doe dus altijd aangifte. Hoe eerder, hoe beter. Als de dieven nog maar net weg zijn, bel dan 112. Dan komt de politie meteen in actie.”