'Economie Noordoost-Brabant krimpt met 5,5 procent'

MEIERIJSTAD – De economie in Noordoost-Brabant, waar Meierijstad deel van uitmaakt, krimpt dit jaar als gevolg van de coronacrisis met ongeveer 5,5 procent. Dit is gelijk aan het landelijk gemiddelde.

Dat zei Otto Raspe, hoofd RaboResearch Nederland tijdens een digitale vergadering van leden van Provinciale Staten.

Het volledige rapport over de verwachting van de economie verschijnt pas maandag. “Het hakt er bij jullie harder in dan in de rest van Nederland,” aldus Raspe tegen de Brabantse politici.

Herstel duurt langer
In april voorspelde Raspe ook al een forse krimp in Brabant. Vrijdag zei hij dat de verwachting nu slechter is dan wat Raboresearch in april dacht. “Wij denken nu dat het herstel veel langer gaat duren dan wij twee maanden geleden dachten,” aldus Raspe.

Raspe zei dat vooral de hightech- en de daaraan gekoppelde maakindustrie en de horeca zwaar worden getroffen en dat zijn twee bedrijfstakken die in Brabant sterk zijn vertegenwoordigd.

Landelijk voorziet RaboResearch dat de economie dit jaar in Nederland met 5,7 procent zal krimpen. De horeca krimpt met 41 procent.

Vooral Zuidoost-Brabant met z’n hightech- en maakbedrijven worden zwaar getroffen. De economische krimp zit daar tussen de 6,3 en 7,1 procent. De krimp in Midden-Brabant komt volgens RaboResearch uit op rond de zes procent. Noordoost- en West-Brabant komen ongeveer uit op het landelijke gemiddelde van 5,7 procent.