Duurzame woonboerderij in Wijbosch open voor publiek

Wijbosch – Mensen in de regio stelden zaterdag hun huis open voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in duurzaam wonen. De Nationale Duurzame Huizen Route geeft de mogelijkheid om een huis te bezoeken en energiebesparende maatregelen in de praktijk te bekijken. Johan Verhaaf uit Wijbosch deed ook mee met zijn woonboerderij uit 1931. Zijn woning heeft op energiegebied alles wat een oud huis toekomstbestendig maakt.

Toen Johan Verhaaf in 1992 de boerderij kocht nam hij direct al de eerste energiebesparende maatregelen. Er kwam vloerverwarming, dubbele ramen en muren en plafonds werden goed geïsoleerd. Maar vanaf 2012 begon Johan, die een achtergrond heeft in elektrotechniek en scheepswerktuigkunde, zelf technische apparatuur te installeren om energie te bezuinigen.

Flinke investeringI
n zeven jaar tijd installeerde hij onder meer 36 zonnepanelen, een boilervat, een gasrookinstallatie en een warmtepomp. Alles is afgesteld op het zuinig opwarmen van water dat zijn huis verwarmd. Hij haalt zelfs warmte uit de grond rondom zijn huis. De totale investering bedroeg ruim 40.000 euro die hij er binnen dertien jaar uit wilde hebben. Dat gaat gemakkelijk lukken, sneller nog zelfs, omdat gas en licht zo duur zijn geworden.

Vooruitziende blik
De energiekosten van zijn boerderij van 260 vierkante meter zijn momenteel een luttele 46 euro per maand. Een visionair wil hij zichzelf niet noemen, maar toe hij jaren geleden zijn besparende maatregelen nam, ging hij er wel vanuit dat er vroeg of laat een energiecrisis zou komen. Nu lacht hij stiekem in zijn vuistje maar is hij zeer bereid om anderen voor te lichten hoe het zuiniger aan kan.

Komende zaterdag is er ook nog een mogelijkheid om het zuinige huis van Johan te bezoeken. Opgeven daarvoor is mogelijk op duurzamehuizenroute.nl. Daarop staan overigens alle duurzame woningen die meedoen aan de route.

Vlag van de Nationale Duurzame Huizen Route