MEIERIJSTAD – Een mes dat plotseling niet goed meer snijdt, een broek waarvan de rits niet meer op of neer gaat of een koffiezetapparaat dat plotseling de geest geeft. We maken het allemaal wel eens mee. Het is allemaal vervangbaar. Maar er is ook een instantie met duurzaamheid als motto. Het Repaircafé bij Welzijn De Meierij in Schijndel. Elke tweede donderdag van de maand zitten daar deskundige vrijwilligers klaar om de stuk gegane goederen weer te herstellen. Jasper Ondersteijn van Welzijn De Meierij vertelt er zondag over in het radioprogramma de 55 Plusshow op Omroep Meierij.

Uit de oudheid
Wat bij het Repaircafé niet gerepareerd kan worden zijn de scherven en overige opgegraven materialen die duizenden jaren onder de grond bewaard zijn gebleven in de tuin van de Zusters Franciscanessen in Veghel. Deze voorwerpen uit de oudheid kwamen naar boven bij het omspitten van de tuin die deels een andere functie krijgt. Bewoning. Voordat de bouwers aan het werk mogen sprongen archeologen in de kuilen om de vondsten zorgvuldig naar boven te halen. Afgelopen vrijdag was er een kijkdag voor iedereen die in de oudheid geïnteresseerd is. Wij dus ook.

Plein van de Toekomst
Van het 1 Anderfestival, dat volgende weekend in Schijndel plaatsvindt, zul je geen spullen meer aantreffen. Tegenwoordig gaat men overal duurzaam tewerk. Zeker op een festival waar ook gegeten en gedronken mag worden. Dan moeten daarvoor wel de nodige maatregelen worden getroffen. De organisatie van het 1 Anderfestival stelt alles in het werk om het Kloosterpark na twee dagen weer spic en span op te leveren. ‘Het Plein van de Toekomst’ moet daar voor zorgen en in ons programma krijgen we daar het een en ander over te horen.

Literair trio
En als we het over ‘horen’ hebben dan attenderen we maar direct op onze vaste medewerkers. In volgorde van opkomst zijn dat verhalenverteller Antoon Buiting, dichter Ingo Audenaerd en boekengoeroe Sonja van den Heuvel. Als je dit trio hebt gehoord dan ben je literair weer helemaal op de hoogte. Daarnaast is er in ons programma veel ruimte voor muziek uit de jaren zeventig, tachtig en negentig met Brabantse inbreng en de Top 3 van weleer. Dit keer van 5 juni 1977. Zoek alvast maar op wie er destijds op nummer 1 stond.

Je hoort de 55 Plusshow elke zondag van 11.00 tot 13.00 uur op 107.1 FM, DAB+ en de mediakanalen van Omroep Meierij.