Dubbele expositie werken Jan Sonnemans

SCHIJNDEL - SINT-OEDENRODE - Zondag 26 februari is in Museum Jan Heestershuis de tentoonstelling met werken van Jan Sonnemans geopend. Sonnemans (Sint-Oedenrode 19 februari 1943 – 19 februari 2006) zou in 2023 tachtig jaar zijn geworden. De expositie is een eerbetoon aan deze bijzondere kunstenaar.
Zelfportret Jan Sonnemans (1987)

Omvangrijke collectie
Uit de omvangrijke privécollectie van de kunstenaar, die wordt beheerd door zijn weduwe Ricky, zijn zo’n 30 werken gekozen. Sonnemans woonde en werkte in Sint Oedenrode. Als zoon van de plaatselijke bakker op de Markt groeide hij op in een creatief ingesteld gezin. In 1961 ging Jan de vakopleiding huis- en reclame schilderen volgen in Boxtel. Hij leerde daar verschillende technieken zoals het met verf nabootsen van marmer en hout. Na deze ambachtelijke opleiding ging hij de avondopleiding Vrije Vormgeving volgen aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven, terwijl hij overdag kaarsen ontwierp en decoreerde bij de firma Bolsius in Schijndel.

Verschillende technieken
Zijn leraren op de academie waren onder meer Kees Bol en Har Sanders. In 1969 studeerde hij af. Jan Sonnemans volgde daarna zijn eigen weg in zijn kunst, ook al was zijn figuratieve schilderstijl op dat moment niet in trek bij de critici. Sonnemans beheerste verschillende technieken en materialen, die hem inspireerden en uitdaagden. Daarbij bleef hij dicht bij zichzelf en liet zijn schilderijen voor zich spreken. Hij kleurde eerst zorgvuldig de ondergrond in. Daarop bracht hij vormen en figuren aan. Herkenbaar, maar ook vol met fantastische details. Sonnemans gaf bij zijn werken geen uitleg en gebruikte zelden of nooit titels. Van hem mocht de kijker zelf het verhaal erbij verzinnen en zijn eigen verbeeldingskracht aanspreken.

Naast deze expositie in het museum in Schijndel is van 5 maart t/m 6 april in CEC Mariendael in Sint-Oedenrode ook werk van Jan Sonnemans uit particulier bezit te zien in de expositie De Huiscollectie, georganiseerd door Roois Kultuur Kontakt.

Expositie Jan Sonnemans
Datum: 28 februari t/m 27 mei 2023
Locatie: Museum Jan Heestershuis, Pompstraat 17, Schijndel
Openingstijden dinsdag t/m zondag van 13 – 17 uur