Druk bezochte Nacht van de Noordkade - Met uitgebreide reportage

VEGHEL – De 5e editie van de Nacht van de Noordkade trok vrijdagavond en een deel van de nacht een duizendkoppig publiek. Phoenix Cultuur zorgde voor de culturele en creatieve invulling van de avond met diverse muziek- en dansoptredens, musical en theater, exposities en beeldende demonstraties. Ook het publiek mocht een steentje bijdragen.

Het gitaarorkest van Rolf van Meurs en de slagwerkgroep van Frisselstein openden de avond. De drums waren door het gehele gebouw te horen, zeker ook toen het koektrommelconcert van start ging. Op aangeven van de slagwerkgroep trommelden jong en oud op de (meegebrachte) koektrommels een concert mee. Een idee van Barbara Brouwer van Phoenix Cultuur.

De Vuurvogel
Ook de smederij trok veel belangstelling. Docent Jos de Graaf smeedde met zijn leerlingen een Phoenix. “Die krijg je in één avond natuurlijk niet af maar het is bijzonder om dit samen te doen”, aldus de meestersmid en docent. Het resultaat van deze bijzondere ‘Phoenix’ is pas over een tijdje te zien als deze vogel eenmaal boven de ingang van de smederij prijkt.

Sterren op het Doek
De Nacht van de Noordkade kenmerkte zich door veel zang- en dansoptredens. Zo speelde de band 305 het dak van de Schets waar normaal in alle rust aan tekeningen en schilderijen wordt gewerkt. Rust was er ook bij het onderdeel Sterren op het doek. Hier zat Kitty van Eerd uit Veghel op de hotseat om door vergevorderde Phoenixleerlingen op canvas of in klei vereeuwigd te worden. Aanvankelijk zag mevrouw Van Eerd het niet zo zitten om als model te fungeren. “Ik heb daar flink over nagedacht en heb er maar niets van tegen mijn familie gezegd”, reageerde zij. Over enkele weken mag zij de resultaten gaan bekijken.