Drie jaar vaccineren op De Amert: ‘We hebben het samen gedaan’

VEGHEL – Drie jaar geleden kwam Veghel groot in het landelijke nieuws toen de eerste COVID-19-vaccinatie op de Amert 605 werd gezet. Nadat afgelopen najaar, na 535.000 prikken, de laatste boosterronde gedaan was, sloot de locatie definitief. Daarmee werd een bijzondere en ingrijpende periode afgesloten.

Maddy van Lent, coördinator COVID-vaccinaties bij de GGD Hart voor Brabant herinnert zich de mediastorm rondom de eerste prik nog altijd goed: “Het was een bijzonder moment. We leefden in de zwaarst getroffen regio van Nederland. Dus het was in die zin symbolisch dat de eerste vaccinatie hier zou gebeuren.” Op 6 januari 2021 was het zover. Van Lent: “Overal waren journalisten om het moment vast te leggen. Toen het moment daar was hoorde je alleen nog maar het geklik van fototoestellen. Ik had nog nooit zoiets meegemaakt. Ik hield het ook niet droog . Om met alle verdrietige verhalen in mijn achterhoofd mee te maken dat er een verandering aankwam, dat deed wel wat met me.”

In de weken die volgden was de vraag naar vaccinaties groter dan het aanbod: “In het begin was er echt een ‘run’ op het vaccin. In die periode moesten we mensen die een afspraak wilde maken nog tegelmatig teleurstellen. Soms kwamen mensen zonder afspraak naar de locatie, dan gingen ze naar huis zonder prik.”

Uiteindelijk kwam het hele proces op gang: “Toen we meer vaccins kregen, ging het opeens hard. Er waren ook 2 keer zoveel mensen in dienst bij onze GGD dan normaal. We werkten op meerdere locaties, verspreid over de regio.”

Waardering
Er was veel waardering voor het werk van Van Lent en haar collega’s. “We kregen bloemen, kaarten, chocola en zelfs ballonboeketten van mensen die blij waren met ons werk. Ik heb het met alle liefde gedaan, dus het was ontzettend fijn om te zien dat de mensen blij met ons waren.”

Maar niet iedere reactie was positief: “Er kwamen ook ontevreden mensen verhaal halen bij ons over de vaccinaties en het coronabeleid, zoals de invoering van de QR-code. Dat gebeurde in heel Nederland. Ik snapte hun frustraties goed, maar wij als GGD-medewerkers konden daar niks aan veranderen. Overigens, dreiging van vandalisme of brandstichting is er nooit geweest.

Samenwerking
Van Lent kreeg tijdens de vaccinatiecampagne te maken met nieuwe (tijdelijke) collega’s uit compleet andere beroepsgroepen, zoals bijvoorbeeld de horeca. Ondanks de verschillende achtergronden en meningen, ervaarde Van Lent de samenwerking als prettig. “Ik vind dat iedereen het enorm goed gedaan heeft. Er waren mensen uit alle hoeken van de samenleving, maar er werd respectvol met elkaar om gegaan. Niemand was aan het mokken. Het was ondanks de enorme drukte en de beperkingen een periode waar ik positief op terugkijk.”

Leven na COVID
Inmiddels is het ‘normale’ leven al weer een tijdje teruggekeerd. De afgelopen jaren hebben Van Lent een nieuw perspectief op het leven gegeven: “Ik geniet nu wat meer van de simpele dingen. Zo was ik laatst in de Efteling en zag ik overal rijen met mensen staan, zonder de anderhalve-meter-regels. Daar kan ik van genieten. In het begin was het weer even wennen, maar het is heel prettig dat het weer als vanouds is.” Van Lent kijkt dan ook met gepaste trots terug op de afgelopen tijd. “We hebben het samen gedaan.”

Ondanks dat het Coronavirus nog niet volledig verdwenen is, is de vaccinatielocatie op De Amert permanent gesloten. “Het is een plek waar veel bedrijven graag gebruik van kunnen maken. Ik snap maar al te goed dat ze de locatie niet voor de GGD gereserveerd houden. We hebben de locatie netjes opgeleverd. Het is natuurlijk wel jammer dat deze priklocatie niet meer terugkeert, maar het leven gaat door.”