Dorpsraad vindt Nijnselseweg geen goede plek voor zonnepark

NIJNSEL – De dorpsraad van Nijnsel is niet blij met een zonneweide tussen de Nijnselseweg en de A50. De raad heeft niks tegen een zonnepark, maar niet op die plek.

Teun van Sinten van Solisplan presenteerde maandagavond het plan voor een park met tienduizend zonnepanelen. Dat gebeurde tijdens een digitale bijeenkomst. Om die ordentelijk te laten verlopen waren de microfoons van de ongeveer vijftig deelnemers uitgeschakeld. Belangstellenden konden alleen via de chat en de mail reageren.

Chatberichten en mails werden voorgelezen waarna Van Sinten mondeling antwoord gaf. Leden van de dorpsraad namen deel aan de vergadering, maar hun bezwaren leenden zich volgens eigen zeggen niet goed voor een chat- of mailbericht. Er was ook geen gelegenheid voor discussie. De bezwaren van de dorpsraad werden na de vergadering toegelicht.

Knoptoren

Volgens de dorpsraad betekent een zonnepark op de plek waar Solaris dat wil, dat er geen groene zone meer is tussen Sint-Oedenrode en Nijnsel. Teun van Sinten vertelde tijdens de digitale bijeenkomst dat de inrichting van het park zo wordt gemaakt dat vanaf de A50 en de fietspaden het zicht op bijvoorbeeld de Knoptoren in Sint-Oedenrode blijft. De dorpsraad stelt dat er hoogteverschillen in het terrein zijn waardoor directe zichtlijnen op onder meer de Knoptoren en buurtschap het Everse worden onderbroken.

Liever op de Schijndelse Heide

De Nijnselse dorpsraad benadrukt dat zij het een goed idee vindt dat inwoners van Meierijstad mee kunnen doen door obligaties te kopen. Er is in principe niks tegen een zonnepark, maar niet op de plek die Solisplan wil. De raad wil het liefst zonnepanelen op daken, als dat niet kan dan liever een park op de jonge ontginnengsgronden zoals de Sonse Heide, de Schijndelse Heide of het buitengebied tussen Nijnsel en Mariaheide. Daar wonen ook minder mensen en dat lijkt de dorpsraad van Nijnsel een beter uitgangspunt voor een zonneweide.