Doorbraak dankzij Meierijstad: spullen milieustraat mogen naar kringloop

SINT-OEDENRODE – Meierijstad heeft een landelijke doorbraak geforceerd. Spullen die bij een milieustraat worden aangeboden en die nog gerepareerd kunnen worden, mogen voortaan naar een kringloopwinkel. Tot nu toe mocht dat wettelijk niet.

Bij de milieustraat in Sint-Oedenrode werd een proef gehouden met het scheiden van afval. Sinds kort worden daar alle spullen die opnieuw gebruikt of gerepareerd kunnen worden er door de medewerkers van de milieustraat uitgehaald.

Dat gaat zo goed dat vanaf november dat niet meer één keer week gebeurt maar van maandag tot en met zaterdag.

Wettelijke niet toegestaan

De uitbreiding had nog wel wat voeten in de aarde, want een gemeente mag volgens de wet geen opgeknapte spullen vanuit de milieustraat verkopen of aanbieden aan kringloopwinkels. Dat vonden ze bij de gemeente gek, want aan de andere kant wordt er juist aangedrongen op een circulaire maatschappij.

“We zijn daarom het gesprek aangegaan met Rijkswaterstaat. Resultaat is dat de regels voortaan anders uitgelegd mogen worden: afzet aan kringloopwinkels mag wél. Dat is niet alleen maar goed nieuws voor Meierijstad; we hebben echt een doorbraak geforceerd voor álle gemeenten in Nederland. Daar zijn we best trots op,” aldus wethouder Harry van Rooijen.

Nu die hobbel is genomen wordt er aantal kramen waar de goederen kunnen worden afgegeven uitgebreid en er worden ook meer mensen ingezet om te sorteren.

Kosten

Inwoners hebben zélf de keuze wat ze met hun afgedankte spullen doen: gratis inleveren bij een van de kringloopbedrijven óf inleveren bij het Spullenplein op de milieustraat. Op de milieustraat zijn aan bepaalde goederen kosten verbonden (bijv. matras, autoband, en ongesorteerde spullen).

“We willen dat onze inwoners goed weten wat er achter de schermen van de milieustraat met de spullen gebeurt. Zodat ze niet verbaasd zijn als ze hun sjoelbak of elektrische waterkoker later in de kringloopwinkel terugzien. En hopelijk zijn ze zelfs blij dat iemand anders er dan weer wat aan heeft,” aldus de wethouder.

De proef is een samenwerking van gemeente, lokale kringloopbedrijven, het repaircafé en de sociale werkbedrijven WSD en IBN. Er worden werk- en dagbestedingsplekken gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Spullenplein Sint-Oedenrode