Dodenherdenking Veghel 2022 in teken gevaar propaganda

VEGHEL – De 4 mei herdenking in Veghel staat dit jaar in het teken van het gevaar van propaganda. In tegenstelling tot eerdere jaren koos de ‘Werkgroep Dodenherdenking Veghel’ voor de theatervoorstelling dit keer voor de procesvraag; Hoe komt het toch dat mensen zich laten meeslepen en zich tot een oorlog of conflict laten opjutten. Toneelschrijver Gert-Jan Peeters uit Uden schreef speciaal hiervoor de eenakter Reclamebedrijf Goebbels.

Dit toneelstuk wordt woensdag 4 mei om 18.30 uur eenmalig opgevoerd in de grote zaal van De Blauwe Kei. Hieraan werken 7 spelers van Naat Piek mee. Daarnaast treden 11 leerlingen van groep 8 van de Bernadetteschool op en dansers van Phoenix cultuur olv Berdy Maertens-Stoof. Zij doet samen met Jan Peters de regie. Voor dit unieke toneelstuk zijn nog gratis kaartjes met vaste plaats beschikbaar. Deze moet men vooraf bestellen via www.blauwekei.nl of info@blauwekei.nl of telefonisch: 0413 – 342555.

Verdiep je in zaken
Bij haar onderwerpkeuze ging de Veghelse werkgroep niet over één nacht ijs. Eén van hen, Frits Sanders, laat weten dat de leden de historie bestudeerden. Daarbij bleken propaganda en slim mediagebruik een essentiële rol te spelen. “Mensen lieten zich daarin meesleuren, zoals dat in de Tweede Wereldoorlog gebeurde. Dat proces willen we nu aan de mensen laten zien. Kijk naar andere landen waar genocide is gepleegd, zoals Cambodja en Burundi. Overal in de wereld heeft het plaatsgevonden. Kijk wat er nu in Rusland gebeurt. Het is dus een onzettend actueel onderwerp wat je op 4 mei te zien krijgt”, aldus Frits Sanders. Hij vindt dat iedereen goed moet opletten wat er met hem/haar kan gebeuren als je je laat meeslepen. “Probeer voor jezelf een mening te vormen, een oordeel te hebben. Verdiep je in zaken en ik denk dat je dan pas verderkomt”, zegt hij tot besluit.