“Dit is echt de plek van ons mam”

Mantelzorgwoning in hartje Rooi

SINT-OEDENRODE – Zoveel mensen, zoveel (woon)wensen… In Meierijstad is er een groot gebrek aan betaalbare woningen die aansluiten bij de woonwensen van inwoners. Maar gelukkig zijn er ook een boel kleinschalige initiatieven van mensen die hun woondroom waar maken. In de serie ‘woondroom’ nemen we een kijkje in de keuken bij deze nieuwe woonvormen. Deze keer: de mantelzorgwoning van Ger en Marina van der Rijt in Sint-Oedenrode.

Ger van der Rijt groeide op in hartje Rooi. En op die plek keerde hij, na 35 jaar met plezier in de wijk Kienehoef gewoond te hebben, ook weer terug. “We woonden met veel plezier in ons vorige huis. Maar de kinderen waren de deur uit en de tuin vergde wel veel onderhoud. Mijn vrouw wilde al erg lang dolgraag in het centrum wonen. We zijn gaan nadenken en beseften dat we beter nu al werk van een kleinere woning en tuin konden maken. Als je wacht tot het nodig is, is er waarschijnlijk niets naar je wens te vinden.”

Wensenlijstje

Marina en Ger van der Rijt maakten samen hun ‘woonwensenlijstje’ op. “Een appartement zagen we niet zitten,” bekent Marina van de Rijt. “We willen wel graag naar buiten kunnen en een tuin hebben. Tegelijkertijd was onze hartenwens om in het centrum van Rooi te wonen. Maar ja, daar staat bitter weinig te koop.” Ger vult aan: “We vroegen ons af of het mogelijk was om in mijn ouderlijk huis te wonen én toch ieder ons eigen huisje te hebben.”

Prijzige oplossing

Gers moeder was niet meteen enthousiast over het idee om een mantelzorgwoning te bouwen. Maar na lang nadenken stemde ze in. “Mijn moeder wilde beslist niet verhuizen, want ze is helemaal vergroeid met deze plek en erg honkvast. Een gelijkvloerse woning was een goede oplossing, want daardoor kan ze zo zelfstandig mogelijk blijven wonen. En ook belangrijk: haar woning heeft een eigen tuintje en biedt meer ruimte dan het gemiddelde appartement in een seniorencomplex,” licht Ger toe .”Voor haar én voor ons was het belangrijk dat we allebei onze eigen stek kregen en dat er goede afspraken kwamen over elkaars privacy. Uiteindelijk hebben we in de tuin een gelijkvloerse mantelzorgwoning gebouwd. Dat is een aparte woning met een eigen voordeur, maar zonder eigen adres. Iedereen is erg tevreden met het eindresultaat, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat het wel een prijzige oplossing is.”

Goede afspraken

De familie van der Rijt komt graag bij elkaar over de vloer, maar ze houden ook van hun eigen privacy. Daarom maakten Ger en Marina goede afspraken over de mantelzorg en privacy. “Mijn broers en zus dragen bij aan de mantelzorg,” benadrukt Ger van der Rijt. “Daar konden we samen goede afspraken over maken. Daarnaast krijgt mijn moeder thuiszorg. Dat is wel essentieel om goed zelfstandig te kunnen blijven wonen. En verder hebben we als hele familie open en eerlijk met elkaar besproken hoe we zorgen dat we elkaars privacy borgen. Zo belt visite voor mijn moeder bij haar aan en hoeven ze niet in door ons huis te lopen.”

Hulptroepen

Ger en Marina van der Rijt riepen wel extra hulptroepen in bij het ontwerp en de bouwaanvraag voor de mantelzorgwoning. “In onze familie hadden we gelukkig mensen die verstand hebben van het maken van het bouwontwerp en het aanvragen van alle vergunningen bij de gemeente. Dat scheelde ons veel zorgen en gedoe in procedures. We adviseren om dit soort zaken uit te besteden.” Juist door deze extra hulp verliep het project voorspoedig en kijkt de hele familie positief terug op het bouwproces. Ger van der Rijt concludeert: “Deze oplossing werkt voor alle partijen heel goed. Ik zou zeggen: als je de kans ziet om een mantelzorg te bouwen, moet je dat zeker overwegen!”