Digitale informatieavonden leggen kloof bloot

(Door Jan de Vries)

MEIERIJSTAD – Bewoners van de Michiel de Ruyterstraat in Schijndel zijn ontevreden over de manier waarop de gemeente hun plantsoen heeft aangepakt. Ze worden daarin gesteund door de politieke partijen SP en Hart.

Uit een reportage die Omroep Meierij maakte bleek dat enkele bewoners vonden dat ze geen inspraak hebben gehad. Wethouder Harry van Rooijen vertelde dat er wel inspraak was georganiseerd, maar hij gaf toe dat het in deze coronatijd lastig is om dat optimaal te doen.

Zie hier een groot dilemma. Ondanks corona moet een aantal zaken wel gewoon doorgaan. Onder normale omstandigheden zou er in het geval van zo’n plantsoen een avond zijn belegd in een zaal in de wijk.


Buurtbewoners zouden elkaar hebben aangespoord samen naar zo’n bijeenkomst te gaan. Met een bak koffie op gemeentekosten zouden de buren samen bij de kaarten hebben gestaan en de voors en tegens hebben uitgewisseld. Op die manier zou iedereen zijn standpunt kunnen bepalen.

Nu gaat het anders. Mensen vinden een brief in de bus. De regels belemmeren het om even bij de buren binnen te wippen om te vragen wat zij ervan vinden. Als er al twee verschillende ‘kampen’ in één straat zijn zoeken ze elkaar in ieder geval niet op terwijl ze elkaar wel getroffen zouden hebben in het buurtzaaltje. Dat is ook de plek om elkaar in de ogen te kijken en compromissen te sluiten.

In het meest gunstige geval wordt nu een digitale inspraakronde georganiseerd. Voor vergadertijgers is dat soms al een beproeving laat staan voor mensen die digibeet zijn. Het is één van de negatieve gevolgen van de coronacrisis.

Wethouder Van Rooijen heeft feitelijk gelijk als hij zegt dat mensen konden inspreken. Maar de mensen die zeggen dat ze niet konden inspreken hebben evenzeer een punt. Ze konden het niet omdat ze geen verstand hebben van MSTeams of geen ondersteuning kregen van buurtgenoten die beter onderlegd zijn.

Dinsdagavond was er een digitale informatieavond over de Vlagheide. De landschapsarchitecten gaven een puike presentatie, waarna mensen digitaal gekleurde briefjes met vragen en opmerkingen konden plakken of via de chat konden meepraten. Ondanks alle goede bedoelingen moet dat voor veel mensen onbevredigend zijn geweest. Wie niet zo thuis is in digitaal vergaderen moet zich ontheemd gevoeld hebben.

Volgende week beginnen in Meierijstad de digitale informatiebijeenkomsten over de zoeklocaties voor windmolenparken. Een onderwerp dat niemand onberoerd lijkt te laten. Vanuit de gemeente zal er weer al het mogelijke gedaan worden om het goed te laten verlopen.

Maar er zullen ook nu weer mensen zijn die de boot missen en die zullen vinden dat er eigenlijk geen goede inspraak was. Want als corona één ding heeft geleerd is dat er een enorme kloof is tussen mensen die handig zijn met een computer en mensen die dat niet zo zijn.

Een oplossing is er niet direct want je kunt niet eindeloos inspraakprocedures blijven uitstellen. Maar het vraagt van iedereen wel om creatief na te denken over hoe mensen die geen digitale vergadertijger zijn ook op andere manieren gehoord kunnen worden. Want als alleen het digitaal slimme deel van de mensen gehoord wordt komt het democratisch proces in gevaar.

Wethouder Van Rooyen in gesprek met een bewoner van de De Ruyterstraat