Digitaal vergaderen: Alsof Golem mee praat over de zwembaden

MEIERIJSTAD – Het valt niet mee, die digitale vergaderingen van de gemeente Meierijstad. Door de coronacrisis komen gemeenteraadsleden niet fysiek bij elkaar, maar vergaderen ze online. Alle inspanningen van de technici van de gemeente ten spijt moet je hopen dat de gemeente snel op zoek gaat naar andere mogelijkheden.

“De techniek laat ons vanavond wel een beetje in de steek”, zei voorzitter Jankees Schwiebe halverwege. Het was het understatement van de week. Vergaderen op deze manier jaagt het publiek weg en dat kan nooit de bedoeling zijn van een democratisch gekozen orgaan.

Maandag vergaderden raadsleden van Meierijstad online over het zwembadplan. Het kan, digitaal vergaderen, maar vooral de geluidskwaliteit is bij vlagen zo slecht dat het afleidt van de inhoud.

Na 25 minuten was er een technische storing. Er was helemaal geen geluid meer. Wie de vergadering volgde zag vooral raadsleden die vertwijfeld in de camera van hun computer keken en zich geen houding wisten te geven. Ondertussen hoorde het publiek een tikkende klok die gelet op de situatie het gevoel gaf dat er elke moment een rookwolkje uit de computer kon komen. Dat gebeurde dan weer niet.

Daarna klonk er in de koptelefoon het geluid van een toilet dat werd doorgetrokken. En wel zo dat je het gevoel had dat je met je hoofd in de pot zat. Ondertussen hoorde je op de achtergrond een stem waardoor je het gevoel kreeg dat Golem uit Lord of the Rings zich plotseling met de zwembadproblematiek van Meierijstad aan het bemoeien was. En ook nog dat hij daarvoor alvast onder water was gegaan.

De voorzitter ging even weg om een andere laptop te halen. Daarna volgde het bekende gedoe: Lambèrt hoor je mij? Lambèrt hoorde niks.

Het woord werd aan een beleidsambtenaar gegeven die wilde uitleggen hoe de zwembadplannen er technisch uit zien. Dat begon met een geluid dat nog het meest deed denken aan tien kinderen die het ouderwetse bed met stalen veren van hun grootouders als trampoline gebruikten. Trommelvliezen stonden op breken. Het kwam omdat de microfoon van de wethouder nog open stond. Die moest eerst dicht.

Een maand geleden schreef Laurens van Voort van Hart op de website van zijn partij dat het mogelijk is op locatie te vergaderen en dat te doen met respect voor de terecht strenge regels.

“Dat is te danken aan de gewoonte van de meeste gemeenteraden om per agendapunt per fractie maar één woordvoerder in te zetten. En dus laten we vanwege corona die andere raadsleden even weg. Zij schuiven pas aan als hun onderwerp komt. Dan stappen de andere sprekers weer op. Dat is prima te doen, ook met de afspraak van anderhalve meter,” aldus Van Voorst.