Dieuwertje Blok geeft vrijheidscollege tijdens 'FIOWEEK' (video)

VEGHEL – De leerlingen van het Fioretti-college in Veghel kregen woensdagochtend hoog bezoek. Niemand minder dan presentatrice Dieuwertje Blok kwam langs om de tieners een speciaal college over vrijheid te geven.

Doel van het college was om de leerlingen wat meer bewust te maken van het begrip vrijheid. Want vrijheid is niet alleen vrij van school. Aan het einde van het college kregen de leerlingen een aantal dilemma’s voorgeschoteld die te maken hebben met vrijheid.

Verder ging de presentatrice in op de holocaust. Blok is zelf van Joodse komaf en vertelde over haar grootouders, die gedurende de oorlog onderdoken bij een gezin. “Deze mensen zijn in mijn ogen helden. Zij streden niet alleen voor hun eigen vrijheid, maar ook voor die van anderen”, zegt Blok. Niet alle leerlingen zijn even bekend met de gruwelijkheden van de holocaust. “Het is echt heftig als je erover nadenkt”, zegt een van de leerlingen.

De derde FIOWEEK van het schooljaar heeft als thema identiteit en keuzes. Vrijheid staat hierin centraal. Alle klassen bezoeken deze week onder andere Nationaal Monument Kamp Vught.