Dierenopvang in de regio luidt de noodklok (video)

UDEN/MEIERIJSTAD - De regionale dierenopvang Hokazo in Uden luidt de noodklok en vraagt extra geld van de vijf gemeenten waarvoor de organisatie dieren opvangt. De kosten rijzen de pan uit. Vorig jaar leed de opvang een verlies van 118.000 euro. Hokazo vreest voor het voortbestaan.

‘Dit is een financiële situatie die Hokazo niet lang meer kan dragen waardoor de continuïteit van de regionale opvang van dieren ernstig in gevaar is gekomen’, staat in de brief. Geld zou er in eerste instantie moeten komen van de gemeenten Meierijstad, Maashorst, Bernheze, Boekel en Land van Cuijk, die samen de regio vormen waarin Hokazo actief is.
De gemeenten betalen nu zo’n 85 eurocent per inwoner aan de dierenopvang. Dat is te weinig, schrijft het bestuur van Hokazo in de brandbrief. Het bestuur van Hokazo ziet dat subsidiebedrag per inwoner graag omhooggaan, bijvoorbeeld naar 2,15 euro, dat is het bedrag dat de gemeente Tilburg per inwoner betaalt aan de opvang.

Meer opvang na coronaperiode
Hokazo vangt sinds de coronaperiode jaarlijks alleen al zo’n 1200 katten op. De opvang ziet dat mensen na corona van hun dier af willen. Dat in combinatie met de prijsstijgingen en inflatie zorgden ervoor dat de kosten voor de dierenopvang de afgelopen twee jaar flink stegen. Van 120.000 euro naar 250.000 euro.

Politieke partijen in Maashorst en Bernheze hebben al aangegeven mee te willen denken over een verhoging van de financiële bijdrage aan Hokazo in Uden.

Hokazo vangt sinds de coronaperiode jaarlijks alleen al zo’n 1200 katten op.