Dierenambulance: 'Bellen voor jonge vogels niet altijd nodig'

MEIERIJSTAD - Dierenambulance Hokazo, die onder meer Meierijstad als werkgebied heeft, wordt ioverspoeld met meldingen over gevonden vogels. De dierenambulance helpt met liefde elk dier in nood, hoe groot of klein ook. Maar voor jonge vogels bellen is meestal niet nodig.

Als jonge vogels voor de eerste keer het nest verlaten , landen ze vaak op de grond in de buurt van dat nest. Deze jonge vogels hebben meestal al hun veren al. Vanaf de grond leren de jonge vogels in een paar dagen vliegen. Ze worden in die dagen ook door hun ouders op de grond gevoerd.

Met rust laten

“Mensen hoeven dan ook alleen te bellen voor een jonge vogel als ze zeker weten dat de oudervogel niet meer terugkomt, bijvoorbeeld omdat die overleden is of als de jonge vogel ziek of gewond is. In alle andere gevallen luidt het advies dat mensen de jonge vogel het beste helpen door het dier met rust te laten,” aldus de mensen van de Dierenambulance.

Soms vallen jonge vogels per ongeluk uit het nest, bijvoorbeeld bij harde wind of omdat het nest verstoord is door snoeiwerkzaamheden. “Deze vogeltjes zijn nog (bijna) kaal. Als het mogelijk is, kunt u de jonge vogel het beste terugzetten in het nest. U hoeft niet bang te zijn dat de oudervogels niet meer terugkomen nadat u het beestje heeft aangeraakt. Vogels zijn, in tegenstelling tot veel andere diersoorten, niet geurgericht. Kunt u de jonge vogel niet terugzetten in het nest, bel dan de dierenambulance,” zeggen medewerkers van de Dierenambulance.

In een doosje

De Dierenambulance heeft tips voor mensen die een vogel vinden. “Moet de jonge vogel door de dierenambulance worden opgehaald, zet hem dan bij voorkeur in een doosje met op de bodem keukenpapier. Leg een handdoek over de doos heen, zodat het warm blijft. Geef geen water of voedsel. Dat kan in de luchtpijp terechtkomen, waardoor het beestje stikt. Laat de vogel verder met rust, stress kan dodelijk zijn, en wacht op de dierenambulance.”

www.hokazo.nl. of www.facebook.com/hokazo.

Dierenambulance Hokazo