Dichter bij Vincent

SCHIJNDEL - Kunsthistoricus Alexandra van Dongen, conservator bij Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam, deed uitvoerig onderzoek naar de voorwerpen die Van Gogh heeft afgebeeld op zijn schilderijen. Haar studie leverde tal van nieuwe inzichten op over Vincents werk. Op uitnodiging van Kunstcollectie Meierijstad vertelt zij woensdagavond 23 november vanaf 19.30 uur over haar bevindingen in het RAADhuis in Schijndel.

Alexandra van Dongen onderzocht het volledige werk van Vincent van Gogh (1853-1890) op zoek naar afbeeldingen van alledaagse gebruiksvoorwerpen. Haar nieuwe boek toont schilderijen en tekeningen waarop voorwerpen voorkomen die Vincent in beeld bracht vanaf het moment dat zijn kunstenaarscarrière begon. Opvallend is dat hij de meest doodgewone dagelijkse dingen zoals bierpullen, inmaakpotten, melkkannen, likeurkruikjes, steelpannen, vetpotten en lampetkannen als model en vaak als vaas gebruikte.

Het Gele Huis
Zijn wereldberoemde zonnebloemenschilderijen laten zien dat Van Gogh ze plaatste in Provençaalse vetpotten, waarmee hij de wanden van het Gele Huis in Arles versierde. Door zijn materiële modellen nauwkeurig te identificeren presenteert Alexandra belangstellenden een tastbare blik op zijn befaamde werk. Een handjevol voorwerpen die de wereldberoemde kunstenaar in Frankrijk naschilderde bleven tot op heden bewaard, dankzij Jo van Gogh-Bonger, de weduwe van Vincents broer Theo.

Kosten lezing 7,50 euro. Aanmelden via museum@meierijstad.nl
Meer info: www.kunstcollectiemeierijstad.nl