Dichtbundel over Zuid-Willemsvaart gepresenteerd (Video)

VEGHEL – Burgemeester van Rooij van Meierstad heeft vanmiddag het eerste exemplaar aangeboden gekregen van de dichtbundel ‘De vaart vertelt’. Het is een ode aan de 200-jarige Zuid-Willemsvaart gemaakt door stadsdichter Rick Terwindt en 800 kinderen van scholen in de gemeente. De 12-jarige Levi Versteegh uit groep 8 van De Uilenbrink reikte het boek uit aan de burgemeester.

In 2022 werd het 200-jarig bestaan van de Zuid-Willemsvaart met verschillende activiteiten in Meierijstad gevierd. Een ervan was een educatief programma waarbij verleden, heden en de toekomst van Meierijstad voor de leerlingen moest gaan leven. Het programma werd georganiseerd door Cultuurkade Meierijstad, in samenwerking met Bibliotheek Meierijstad en diverse anderen.

800 kinderen uit 28 klassen
Eén van de activiteiten in het educatieve programma was een boottocht naar Van Berkel Logistics waar Stadsdichter en Kanaaldichter Rick Terwindt, de kinderen een bijzondere rondleiding gaf en met de leerlingen aan de slag ging om hun indrukken om te zetten in spoken word. Uiteindelijk hebben 800 kinderen uit 28 schoolklassen aan het project deelgenomen. De stadsdichter heeft een selectie van deze opbrengst verwerkt in de dichtbundel Het is nu. De vaart vertelt 200 jaar geleden later.

Prentenboek
De bundel heeft een houten kaft en is door de leerlingen zelf mee in elkaar gezet. Naast de gedichten van de kinderen bevat het ook een prentenboek in dichtvorm van ’s-Hertogenbosch tot Luik, geïllustreerd door Connie Snoek. Verder is een deel gereserveerd voor de kanaalgedichten die Rick Terwindt schreef in zijn periode als Kanaaldichter. De dichtbundel Het is nu. De vaart vertelt 200 jaar geleden later is verkrijgbaar via www.taalbeleving.nl.

Levi Versteegh (12) geflankeerd door burgemeester Kees van Rooij (l) en stadsdichter Rick Verwindt (r). Op de achtergrond projectleider Viering 200 jaar Zuid-Willemsvaart, Jack Monde (l) en Fieke Barten van Cultuurkade Meierijstad (r)
Fotograaf: Paul van Asseldonk
De dichtbundel Het is nu. De vaart vertelt 200 jaar geleden later
Fotograaf: Paul van Asseldonk