Derde Beholders documentaire festival (video)

MEIERIJSTAD - Het internationale documentairefestival Beholders timmert behoorlijk aan de weg. Voor het 3e jaar kunnen liefhebbers van documentaires kijken en vooral meepraten over mooie, actuele en indringende verhalen uit de hele wereld.

Voormalig burgemeester
Jetty Eugster, voormalig burgemeester van Schijndel, is een van de moderatoren van het festival. Na een geslaagd optreden vorig jaar komt ze ook dit jaar graag terug naar Meierijstad om het gesprek na afloop van de documentaire op gang te brengen. "Mijn rol is bescheiden,"zegt Jetty over haar eigen inbreng: "Ik heb natuurlijk straks ook een mening, maar de zaal is aan zet."

Het gesprek aangaan
Het mooie van het festival is volgens Jetty het gesprek na afloop. Thuis kun je ook kijken, maar omdat er zoveel te zien is op televisie en het internet gaat het soms allemaal langs je heen. Of je vormt een mening zonder het gesprek aan te gaan. Tijdens het festival is er volop ruimte voor een gesprek tussen kijkers onderling, en ook met de makers. Zo zijn zowel Wilbert Smit als Piet den Blanken zijn aanwezig bij de vertoning van hun film.

Mantelzorg
Jetty leidt het gesprek na afloop van 2 documentaires. 'Voor jou wil ik zijn', van Marinka de Jongh gaat over de zorg van een zus voor haar verstandelijk beperkte broer Albert-Jan. Dat is een herkenbare situatie voor Jetty, want ze heeft zelf ook een gehandicapte broer. Deze documentaire is donderdag 14 oktober om 20.00 uur te zien in café-zaal Kleijngeld in Zijtaart.

Piet den Blanken uit Wijbosch
En de tweede documentaire is 'Feitelijk maar niet objectief', van regisseur Wilbert Smit. De camera volgt het werk van fotojournalist Piet den Blanken, die geboren werd in Wijbosch. Den Blanken trok de hele wereld over met zijn camera en maakte reportages over mensen die vechten voor vrijheid en tegen onderdrukking. Die documentaire is zondag 17 oktober om 12:30 uur te zien in het Raadhuis in Schijndel.

Band met Schijndel
En zo is Jetty weer even terug op haar oude plek in Schijndel. Want die band met 'haar Schijndel' blijft en het geeft haar een extra goed gevoel als ze tijdens het festival weer tussen de mensen zit die ze vaak ook nog persoonlijk kent.

Kaarten zijn te koop via de website van het festival.