Decorateur Roland Mutsaars genomineerd voor SchildersVAKprijs 2022 (video)

SCHIJNDEL - Meesterschilder, decorateur en restaurateur Roland Mutsaars is genomineerd voor de Nationale SchildersVAKprijs 2022. Zijn werk, de restauratie van een Brabants landhuis uit 1920 is een van de drie genomineerde projecten in de categorie Decoratie- & Restauratieschilderwerk.

De Nationale SchildersVakprijs bestaat sinds 2008 en wordt eens per jaar uitgereikt. Er is een vakjuryprijs en een publieksprijs. Mutsaars won in 2018 al een keer de Nationale SchildersVAKprijs en is nu dus voor de tweede keer genomineerd. De publieksprijs wordt bepaald door het aantal stemmen uit het publiek. Stemmen op zijn project kan tot en met zondag 27 november via de site van www.schildersvak.nl.

Brabants landhuis van meer 100 jaar oud
Het door Mutsaars ingediende project is de restauratie van een landhuis uit 1920. Mutsaars:“De oorspronkelijke opdracht was het kleuren en patineren van nieuwe eiken deuren en kozijnen op de bovenverdieping, zodat deze zouden aansluiten bij de nog bestaande authentieke eiken deuren op de benedenverdieping. Op mijn advies zijn alle ramen boven, die in de loop der jaren bijna allemaal dekkend waren geschilderd in verschillende kleuren, in een houtimitatie eiken met grijs patina geschilderd. Toen de opdrachtgever dit zag, kon ik hem overtuigen dit door te trekken naar de trapopgang, de benedenverdieping en later ook bij het buitenschilderwerk”.

Bijzonder
Mutsaars: “In dit project waren er meerdere uitdagingen. Zoals het tot in perfectie imiteren van de marmerimitatie in de badkamer, eikenhoutimitaties op alle elementen die aansluiten op de uitstraling van de authentieke eikenhouten deuren met hun natuurlijke patina; het imiteren en restaureren van de bakstenen buiten. Het bijzondere aan dit project is dat ook de buitenkozijnen van een houtimitatie zijn voorzien. Dit is een zeldzaamheid”.

Uitslag
De uitslag wordt op 29 november tijdens een feestelijke bijeenkomst bekend gemaakt en is live te volgen via het YouTube kanaal van SchildersVAKTV.

Decoratieschilder Roland Mutsaars genomineerd voor de SchilderVAKprijs
Fotograaf: Jan van Oort