De vlag kan op veel plekken uit

MEIERIJSTAD – Veel examenleerlingen waren gisteren blij en opgelucht. Ze konden de vlag buiten hangen omdat ze geslaagd zijn. Na anderhalf jaar ‘corona-onderwijs’ sloten zij een wel heel bijzondere periode af. Maar niet iedereen is al klaar met zijn examens, omdat leerlingen hun examens over een langere periode mogen maken.

Dit jaar mogen leerlingen hun examens in het eerste of tweede tijdvak doen. Dat klinkt heel officieel. In de praktijk betekent het dat leerlingen mogen kiezen of ze hun examen later doen. Deze maatregel is ingevoerd vanwege de coronacrisis. Daarnaast mogen leerlingen één onvoldoende wegstrepen op hun cijferlijst. Dit zogenaamde ‘duimvak’ geldt niet voor Engels, Nederlands en wiskunde. Ook deze bijzondere maatregel is genomen als gevolg van de coronacrisis. Bovendien mogen leerlingen twee in plaats van één herkansing doen.

Nog even wachten

In 2021 gaat het examen dus anders dan anders. Dat betekent ook dat nog niet alle leerlingen weten of ze geslaagd zijn, mogen herkansen of helaas gezakt zijn. Leerlingen vmbo basis en kader moeten sowieso tot 16 juni wachten op hun examenuitslag. Toch zijn de middelbare scholen in Meierijstad heel optimistisch over de examenresultaten. Het Elde College in Schijndel laat weten dat 90% van de leerlingen die al volledig examen hebben gedaan geslaagd is. In Veghel zijn ook het Zwijsen College en het Fioretti College erg blij met de resultaten. Ook daar is het overgrote deel van de leerlingen geslaagd.