De vlag in top, dat kan nog wel op Bevrijdingsdag

MEIERIJSTAD – Het is woensdag misschien wel de meest bizarre Bevrijdingsdag sinds mei 1945. De coronacrisis zorgt ervoor dat er vandaag nergens massaal feest wordt gevierd. Mensen zullen thuis het glas moeten heffen.

In Meierijstad werd afgelopen september al uitgebreid herdacht dat 75 jaar geleden de Duitsers uit onze gemeente werden verdreven na bijna vijf jaar gruwelijke oorlog. Het zuiden van Nederland werd eerder bevrijd dan de rest van Nederland.

Het werd in Meierijstad een feest om nooit te vergeten, niet wetend dat er een half jaar later een pandemie zou uitbreken waarvan de gevolgen voor ons allemaal door sommige mensen worden vergeleken met de oorlogstijd. We zijn ook nu even onze vrijheid kwijt.

Bevrijdingsdag was ooit een feest van aubades door schoolkinderen, optochten met versierde fietsen, volksspelen en het defilé bij Paleis Soestdijk. Later trok de koninklijke familie het land in en ontstonden er massale volksoplopen. Bevrijdingsdag groeide uit tot één nationaal festival. Je kunt je vandaag bijna niet mee voorstellen dat we met honderdduizenden aan elkaar klitten.

Wat we nog wel kunnen is de vlag uitsteken, ten teken dat we onze bevrijding vieren en dat we hopen dat ook de vrijheid die ons nu ontnomen is door een “inzichtbar vijand” spoedig is herwonnen.