VEGHEL – Mooie woorden en goede voornemens: die zijn er volop als het om centrumplannen van Veghel gaat. Maar de vraag rijst of er ook genoeg geld op tafel komt.

Het centrum van Veghel moet leefbaarder en aantrekkelijker worden. Daar wordt hard aan gewerkt, onder meer door de leegstand aan te pakken. Op diverse plekken worden leegstaande gebouwen omgebouwd tot woonruimte. Daarmee worden twee vliegen in één klap geslagen: er komt meer reuring in het centrum en het helpt enigszins om de woningnood in Meierijstad te verminderen.

Van leegstand naar leefbaarheid

De ambitie om van Veghel een regionaal winkelparadijs te maken is mislukt. De leegstand was dramatisch: ruim 25% van de winkelpanden stond leeg. Inmiddels is dat gedaald tot 19% door leegstaande panden een andere bestemming te geven. Belangrijk want door de leegstand aan te pakken wordt het centrum leefbaarder. Dat leefbaarheid meer is dan woningen bouwen is ook doorgedrongen bij de gemeente en provincie. Het centrum moet groener, mooier, duurzamer en aantrekkelijker worden.

Mix and match

Samengevat kun je stellen dat Veghel centrum meer een ‘mix and match’ moet worden van de wensen die inwoners hebben. Meer plek om gezellig te verblijven: in het groen of juist op een terras. Genoeg plek om te wonen én te winkelen. Eigentijds, maar met aandacht voor het erfgoed. En ook nog aantrekkelijk voor inwoners en toeristen. Geen gemakkelijke opgave. Visie en lef kan alle betrokken partijen dan ook niet ontzegd worden.

Werk aan de winkel

Er is dus volop werk aan de winkel in hartje Veghel. De provincie en gemeente willen daarin samenwerken. De keuze is gevallen op vier projecten. Samen heten ze ‘De vier van Veghel’

• de herstructurering van de winkelstructuur tot een nieuw compact centrum;

• Veghel aan de Aa (Stadhuisplein & Vlas en Graan Frisselsteinlocatie);

• de realisatie van de binnenstedelijke ecologische verbindingszone van de rivier de Aa;

• de herontwikkeling van het Klooster Franciscanessen. Franciscanessen”.

Voor het uitwerken van die plannen willen de gemeente en de provincie nu samen 70.000 euro uittrekken. Die overeenkomst zou vrijdagmiddag in Veghel ondertekend worden. Dan zou ook een toelichting op het project worden gegeven. Maar door de politieke ontwikkelingen van deze week ging die bijeenkomst niet doo, zodat ook niet duidelijk wordt of 70.000 euro wel voldoende is om zo’n ambitieus plan te gaan maken.

KIJK OOK: Metamorfose Centrum Veghel