De schooltas kan uit de kast

MEIERIJSTAD – De basisscholen gaan maandag weer open om na vijf dagen weer te sluiten voor de carnavalsvakantie. Toch kiezen alle basisscholen in Meierijstad ervoor om maandag weer open te gaan. Vooral omdat dit voor de kinderen goed is.

“In het belang van de kinderen én in het maatschappelijk belang is het goed dat de scholen weer opengaan,” vindt Paul Meessen, directeur-bestuurder bij SKOSO. Onder deze stichting vallen zeven basisscholen in Sint-Oedenrode. “We zien geen aanleiding om met de heropening te wachten tot na de carnavalsvakantie,” stelt Meessen. “Uiteraard zijn we ook bezorgd om de gezondheid van de leerlingen, medewerkers en studenten in onze scholen, maar we vertrouwen op de zorgvuldigheid in de afwegingen die het kabinet heeft gemaakt en volgen de aanvullende maatregelen die zijn afgekondigd.”

Positieve reacties

Niet alleen veel leerlingen en ouders zijn blij met de heropening van de basisscholen. “Het overgrote deel van het personeel is positief over de heropening,” signaleert Paul Meessen. “Voor medewerkers die zich zorgen maken hebben we extra aandacht en nemen we de nodige beschermingsmaatregelen. We denken dat deze maatregelen uitvoerbaar zijn en zijn druk met de voorbereiding hierop. Maar hierin zijn we uiteraard ook afhankelijk van de ontwikkeling van de besmettingscijfers. De spagaat in verantwoordelijkheden voor goed onderwijs én veiligheid is voor iedereen voelbaar.”

Vrolijke maar spannende situatie

Ook de scholen van SAAM*, waaronder basisschool de Ieme in Veghel, gaan maandag weer open. Bestuurder Edith van Montfoort is blij dat de kinderen weer welkom zijn op school. Al bestempelt ze het als een vrolijke maar ook spannende situatie. In een brief aan ouders schrijft ze: “We zijn blij dat we alle kinderen weer mogen verwelkomen vanaf 8 februari a.s.! We hebben daarbij natuurlijk ook rekening te houden met de strikte voorwaarden die door de overheid worden gesteld. ‘Normaal’ zal het op school nog even niet worden. (,,) Want natuurlijk ervaren we naast blijdschap ook zorgen bij ouders en collega’s waar het gaat om gezondheid.”

Onderwijsinspectie

Overigens is het overgroted deel van de Nederlandse basisscholen blij dat ze kinderen weer kunnen verwelkomen. Scholenkoepel Lowys Porquin in West- Brabant liet eerder weten dat hun 30 basisscholen tot aan de carnavalsvakantie dicht zouden blijven. Lowys Porquin vondt ze ze niet veilig en verantwoord fysiek onderwijs kan geven. De onderwijsinspectie tikte de scholenkoepel daarvoor op de vingers. Inmiddels is besloten dat alle 30 basisscholen woensdag toch open gaan.

Fotograaf: Kely Sikkema/www.unsplash.com