De Oude Vrijheid doet onderzoek naar buurtwinkeltjes van vroeger

SINT-OEDENRODE – Naar welk buurtwinkeltje ging u vroeger? Dat antwoord hoopt de werkgroep Geschiedenis van de Heemkundige Kring De Oude Vrijheid te krijgen tijdens haar zoektocht naar de historie van de vroegere buurtwinkeltjes.

De werkgroep is al een paar jaar bezig om speciaal de geschiedenis van de vroegere buurtwinkeltjes – specifiek de kruidenierswinkeltjes – in Sint-Oedenrode in kaart te brengen. Deze winkeltjes kwamen vooral in het buitengebied op, in het begin van de vorige eeuw; zo rond de Eerste Wereldoorlog.

Huishoudelijke artikelen
Vooral levensmiddelen gingen over de toonbank. Meestal los en afgewogen: zout, meel, suiker, grutten, mosterd, azijn, rozijnen, krenten, peper, nootmuskaat en foelie. Vaak brachten de klanten een eigen (leeg) potje, kannetje of zelfs koffiekopje mee naar het buurtwinkeltje om de eigen voorraad thuis aan te vullen. Het assortiment breidde zich uit tot artikelen die men in de huishouding en het gezin direct nodig had zoals zeep, schoenpoets, wasknijpers, pleisters, dampo, enzovoorts. Te veel om op te noemen. Ook rookartikelen en pruimtabak maakten een belangrijk deel van de vaak bescheiden omzet uit. Elke klant werd persoonlijk geholpen en de gekochte waren werden in papieren tuitzakjes verpakt.

Sociale taak
Die kleine winkeltjes vervulden ook een sociale taak. Het was een plek van samenkomst en niet zelden werden buiten, bij goed weer, stoelen neergezet om de laatste nieuwtjes uit te wisselen, hulp te vragen (in de oogsttijd bijvoorbeeld) en meer. Met de opkomst van de supermarkten, zo tussen 1960 en 1970 verdwenen al deze winkeltjes een voor een en al geruime tijd is er in Rooi geen enkel buurtwinkeltje meer te vinden. Ondanks de sociale rol die deze kleine – vaak éénpersoons – bedrijfjes vervulden, is er maar bar weinig materiaal overgebleven.

Zoektocht
Daarom is de werkgroep blij met bijdragen vanuit de Rooise bevolking. Dat kunnen documenten zijn, foto’s, persoonsgegevens van winkeliers, bijzonderheden en anekdotes. Met die bijdragen kan mogelijk een bijzonder project ontstaan dat bij menigeen mooie herinneringen oproept aan een prachtige beroepsgroep. Wie nog oud (foto)materiaal bezit kan contact opnemen met de werkgroep Geschiedenis van Heemkundige Kring 'De Oude Vrijheid' via het e-mailadres: secretariaat@oudevrijheid.nl of teefonisch: 06-53389417.

55 Plusshow
In het seniorenradioprogramma de 55 Plusshow, dat zondag 22 januari van 11.00 tot 13.00 uur op Omroep Meierij wordt uitgezonden, komt Martien van Gastel aan het woord. De voorzitter van Heemkundige Kring De Oude Vrijheid geeft een toelichting op de zoektocht en het belang om de geschiedenis van de buurtwinkeltjes in woord en beeld samen te brengen.

Buurtwinkel De Ster – familie Van Hastenberg, Boskant
Fotograaf: Familiearchief