De Mallejan staat weer op zijn sokkel (video)

SCHIJNDEL - Het kunstwerk ‘de Mallejan’ staat weer op zijn vertrouwde plek in Schijndel. Donderdagmiddag werd het onthuld door kunstenaar Frank Letterie en wethouder Menno Roozendaal. Het is niet dezelfde mallejan als die er tot begin 2023 staat, maar hij ziet er wel exact hetzelfde uit. In 2023 werd het oude beeld gestolen. In 2023 werd naast de Mallejan ook nog een ander bronzen beeld gestolen.

Dat ging toen om het borstbeeld van Harrie Jansen in het Jansenpark. Voor dit kunstwerk is in het Jansenpark nog steeds geen vervanger. ‘Maar we zijn in gesprek met de familie Jansen-De Wit om een nieuw kunstwerk te plaatsen. Jammer genoeg heeft nog niemand zich gemeld die een exacte replica in de tuin heeft staan”, vertelt wethouder Menno Roozendaal lachend.

Roozendaal doelt daarmee op de toevalstreffer die de gemeente heeft gemaakt met de nieuwe Mallejan. “De kunstenaar bleek drie versies te hebben gemaakt, waarvan er één in zijn tuin stond. Die versie hebben wij nu gekregen”, vertelt de wethouder.

De Mallejan was een geschenk van de Schijndelse familie Van Swaay, die een bekende naam zijn in de houtindustrie. Die zijn dan ook enorm blij dat het kunstwerk weer terug is. “Dit beeld is één jaar voor mijn geboorte geplaatst”, vertelt Jan van Swaay. “Ik ben hier geboren en getogen, dus ik weet niet beter dat dit er stond. Daarom ben ik extra blij dat het weer terug is”, aldus van Swaay.