De grote puzzel van Sinterklaas

MEIERIJSTAD – Het wordt nog een lastig pepernootje om te kraken over hoe het Sinterklaasfeest er dit jaar uit gaat zien. Komende dinsdag overleggen de organiserende comités van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode samen met de burgemeester over de kansen en mogelijkheden van dit grootse kinderfeest.

Blijft Zwarte Piet zwart? Gaan we hem voortaan Piet noemen? De landelijke, vaak emotionele discussie zal ook lokaal gevoerd gaan worden. Is een intocht mogelijk in dit coronatijdperk en gebeurt die op een paard of in een soort glazen pausmobiel? Hoe maak je een Pietenhuis coronaproof? Is een online intocht een optie? Hoe zullen scholen en bedrijven het Sinterklaasfeest gaan organiseren? Deze en vele andere vragen zullen op tafel komen te liggen. Zeker is dat er zal worden gestreefd naar eenheid in de aanpak en vormgeving in Meierijstad, maar plaatselijke comités hebben hierover het laatste woord.

In andere steden en dorpen zijn al beslissingen gevallen. De landelijke intocht op 14 december in Dordrecht gaat in ieder geval niet door. In Amsterdam komt de Sint aan op het Zeeburgereiland, maar daar zal geen publiek bij zijn. Filmbeelden brengen deze intocht in de huiskamers. Men weet nog niet of er vijf of veertig Pieten bij zullen zijn.

In Den Haag liggen er drie scenario’s klaar. Van complete lockdown tot mogelijkheden van een aankomst waarbij wel publiek mag zijn. Er zal komende dinsdag tijdens het gezamenlijke overleg enorm worden gewikt en gewogen. Het verleden heeft geleerd dat Sinterklaas, ondanks alle tegenslagen, er altijd wel weer met een mooi en spannend verhaal uit komt!