“De groene bloem laat mensen tot bloei komen”

MEIERIJSTAD – Zoveel mensen, zoveel (woon)wensen… In Meierijstad is een groot gebrek aan betaalbare woningen die aansluiten bij de woonwensen van inwoners. Maar gelukkig zijn er een boel kleinschalige initiatieven van mensen die hun woondroom waar maken. In de serie ‘woondroom’ nemen we een kijkje in de keuken bij deze nieuwe woonvormen. Deze keer: De groene bloem.

Ze wandelen veel en vooral met heel veel plezier in het buitengebied. De mooie natuur en de rust die ze daar vinden, vormt de basis van de woondroom van Heleen van de Nat en Daan Haasbroek. “Klein en duurzaam wonen met een paar tiny houses bij elkaar,” zo vat Heleen van der Nat hun woondroom samen.

Betaalbaar en bereikbaar

In de woondroom van De groene bloem draait het om tiny houses van natuurlijke materialen. “Dat heeft veel voordelen,” leggen Daan Haasbroek en Heleen van der Nat uit. “De woningen gaan op in het landschap, zijn betaalbaar – zowel voor huurders als kopers - en komen tegemoet aan de groeiende wens om kleiner te wonen en je CO2-footprint kleiner te maken. En ook belangrijk: de woningen zijn snel te bouwen en ze zijn verplaatsbaar. Daardoor kunnen ze meegroeien met de woonbehoefte in een kern. Je kunt ze namelijk van de ene naar de andere plek brengen.”

Verpaupering buitengebied

De groene bloem gaat uit van kleinschalige ‘wijkjes’ van maximaal 10 huisjes. “We willen in het buitengebied gaan wonen en nadrukkelijk dat gebied in zijn waarde laten. Grote concentraties van tiny houses vinden we daar niet bij passen,” verklaart Heleen van der Nat. Daan Haasbroek vult aan: “Natuurlijk beseffen we dat De groene bloem niet de enorme vraag naar woningen kan oplossen. Dus ja, er zijn zeker ook grote uitbreidingsplannen nodig. Maar met onze droom willen we gelijkgestemden de mogelijkheid bieden om te wonen op een manier die bij hen past. En we willen beleidmakers aanzetten om na te denken over andere oplossingen.” Volgens de twee initiatiefnemers is er ruimte genoeg voor grootschalige nieuwbouw én kleinschalige projecten zoals De groene Bloem. “Op sommige plekken verpaupert het buitengebied omdat gebouwen lang leegstaan of agrariërs hun bedrijf beëindigen. Ideale plekken om onze woondroom te realiseren.”

Struikelblokken

Grond genoeg dus. Maar toch is die grond het grootste struikelblok om De groene bloem te realiseren. Heleen van der Nat: “Het is zo ontzettend moeilijk om aan grond te komen. De prijs van bouwgrond is astronomisch. Andere opties zoals tijdelijke huizen op landbouwgrond, voormalige boerenbedrijven of op erven van agrariërs zijn vanwege de regelgeving lastig.” En die regelgeving is het tweede struikelblok. “Voor tiny houses lijken dezelfde regels te gelden als voor reguliere woningbouw. Dat zorgt voor een enorme vertraging en blokkeert de frisse blik op geschikte locaties. We vinden de gemeente Meierijstad daarin behoorlijk behoudend. Regels en procedures worden soms erg krampachtig gevolgd of er wordt mee geschermd voordat een idee uitgewerkt is. Dat is zonde. We merken trouwens dat er een kentering gaande is. Steeds vaker wordt bij de gemeente gekeken hoe een ‘niet doorsnee woningproject’ binnen de gestelde kaders wél gerealiseerd kan worden. Buiten de gebaande paden denken is hard nodig om aan de woonwensen van mensen te voldoen. Een actievere houding van de gemeente helpt initiatiefnemers om door te zetten. ”

Grond gezocht

Heleen van der Nat en Daan Haasbroek krijgen veel positieve reacties op hun idee. “Dat is ook hard nodig, want het kost veel tijd en energie om De groene bloem te realiseren. En hoe meer mensen heil zien in ons plan, hoe groter de kans dat we onze woondroom waar kunnen maken. Hoe die droom er precies uit zal zijn, hangt af van de grond waar we kunnen gaan wonen. En daarmee komen wij bij onze hartenkreet: welke bewoner van het buitengebied wil grond aan ons verkopen of verpachten?”