‘De Eerste Kus’ weer terug op de vertrouwde plek

SCHIJNDEL – Het kunstwerk “De eerste kus” is terug. Vanaf nu is het kunstwerk weer te bewonderen aan de gevel van het voormalige gemeentehuis.

“De eerste kus” is een kunstwerk van Karin Colen. Het zijn twee bronzen jongensschoenen en twee bronzen meisjesschoenen. Ze verbeelden een kussend stelletje. Het is een eerbetoon aan de eerste puberkus. Het werd ruim veertig jaar geleden geplaatst bij jongerencentrum De Kluis, de plek waar half Schijndel voor het eerst zoende.

Jeugdherinnering
Eerder dit jaar maakte Marrik van Rozendaal zich zorgen omdat het kunstwerk was verdwenen. Wethouder Menno Roozendaal stelde hem toen gerust: “Het kunstwerk is in oktober 2019, voor de start van de verbouwing van het voormalige gemeentehuis van Schijndel, uit voorzorg door een gespecialiseerd bedrijf weggehaald, zeer goed ingepakt en veilig opgeslagen.” Dit bronzen aandenken aan een warme herinnering is dus vanaf nu weer voor iedereen zichtbaar. “We gunnen natuurlijk iedereen zijn of haar eigen eerste kus en deze herinnering,” aldus de wethouder eerder dit jaar.

Monument voor de Eerste Kus (Karin Colen 1983)
Fotograaf: Jan van Oort