SINT-OEDENRODE - "Denkend aan Olland zie ik de brede Dommel traag door oneindig laagland gaan." Met deze dichtregels, vrij naar Hendrik Marsman, zou je de films van Sake Kingma uit Geldrop kunnen typeren. Kingma maakte meer dan 20 afleveringen over de rivier de Dommel, van haar oorsprong in de buurt van het Belgische Peer tot de monding van de Dommel - die daar inmiddels Dieze heet - in de Maas bij Engelen.

Drone

Toen Kingma, die al meer dan 60 jaar in Brabant woont, met pensioen ging, zocht hij naar een zinvolle tijdsbesteding. Zijn eerste plan was om een modelhelikopter te bouwen, maar al snel schakelde hij over op de nieuwe rage, drones. En omdat hij ook graag fietstochten maakt en van kaartlezen houdt, besloot hij de rivier de Dommel te gaan volgen. "Je weet niet waar je aan begint," zegt Kingma. Want het was een groot project, maar ook een "bijzonder leuk project om te doen."

Water

"Water heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht uitgeoefend op mensen," weet Kingma. "En iedereen die daar in de buurt woont, heeft er een binding mee." Zo zie je in de buurt van de rivier altijd verwijzingen naar het water, in de vorm van namen en straatnaambordjes, maar ook van wegen en gebouwen. En de rivier heeft inmiddels zeker in het leven van Kingma een bijzondere plek gekregen.