'De 4e K'. Over ambacht, de Kunst van het leven en de ZIN van het bestaan (video)

SCHIJNDEL - Bij de opening van de eerste editie van Schijndel Uit de Kunst in 2023 gaf Wethouder Johan van Gerwen de organisatie een vierde K. Naast klompen, kaarsen en kousen schrijft Schijndel ook deze 4e K – van Kunst én Cultuur – met een hoofdletter. En deze K krijgt vorm in de presentatie van een talkshow die Schijndel Uit de Kunst in samenwerking met Omroep Meierij heeft opgenomen.

De 4e K
Zaterdag werd in CC Spectrum de eerste van twee afleveringen ‘De 4e K' opgenomen. Een programma met plaats voor een gesprek over ambacht en meesterschap, de Kunst van het leven en de ZIN van het bestaan. Het programma wordt gepresenteerd door Pauline de L’Or.

Pauline ontvangt in De 4e K de volgende tafelgasten:
Beeldhouwer Jan Aldenhoven
Over zijn leven en hoe kunstenaarschap uiteindelijk plek kreeg. Zijn expositie van BOOM tot Beeld is nu te zien t/m 2 juni in het RAADHUIS.

Hans van Dinther en zijn dochter Anne
Familie van de grote Brabantse Meestersschilder Theodorus van Oorschot.(1910-1989). Zijn werk, leven en legacy stroomt als de rode draad door deze editie van Schijndel UIT de KUNST ( 20 april t/m 2 juni). Met een Hommage weekend voor de boeg (25 en 26 mei) in het Napoleonskerkje en de Molenstraat die tijdelijk is omgedoopt tot ‘’Dorus Allee’’,- daar is een (etalage-) expositie met uniek werk uit privécollecties en foto’s van topfotograaf Carli Hermès,- kunnen de liefhebbers, familie en vrienden herinneringen ophalen en kunstliefhebbers ‘’ ome Dorus ‘’ echt leren kennen.

Beeldend kunstenaar Petra Thoen
In opmars naar 80 jaar Bevrijding denken en vieren 2025) brengt Petra het eerste vrijheidsbeeld – gecreëerd op 5 mei, Bevrijdingsfestival Fier op Vrijheid 2024, mee naar de tafel. Ze duidt haar verbindende missie en wens naar uiteindelijk 80 gerealiseerde beelden met talloze (video- vrijheids-) beeldverhalen op 5 mei 2025.

De eerste aflevering van ‘De 4e K’ wordt uitgezonden bij Omroep Meierij TV vanaf maandag 20 mei direct na de nieuwsuitzending RondOm

Opname van de eerste van twee afleveringen van 'De 4e K'
Fotograaf: Jan van Oort
'De 4e K' een programma over kunst in de brede zin van het woord is te zien bij Omroep Meierij TV